Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 4 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Zien! Schildpad met twee koppen geboren, kan die lang leven?

Een schildpad met twee koppen? Ja, een tweekoppige schildpad. Die is geboren in het Gelderse Putten en vandaag wereldkundig gemaakt door dierenkliniek AniCura Stroowaert.

Op basis van een CT-scan die vanochtend is gemaakt, blijkt volgens de kliniek dat de schildpad één hart en één maagdarmkanaal heeft. De vraag is natuurlijk: is het dier mogelijk een lang leven beschoren? ‘Lang’ is misschien een groot en nog te onzeker woord, maar de scan is gunstig voor de levensverwachting van de schildpad (of is meervoud meer op z’n plaats?). Dat schildpadden heel oud kúnnen worden, is algemeen bekend. Metro schreef ooit over een 186-jarige schildpad, waarvan wetenschappers hadden ontdekt dat het mannelijke dier op schildpadden van hetzelfde geslacht viel.

Schildpad met twee koppen heeft één naam

Sorte, zoals het dier is gedoopt, is een sporenschildpad. Het reptiel is vorige week maandag geboren bij een hobbykweker uit Putten. Sorte (Portugees voor ‘geluk’) heeft twee koppen, vier voorpoten, twee achterpoten en twee staartjes. Ook komt uit de CT-scan naar voren dat het dier twee halswervelkolommen en twee luchtpijpen heeft. „Als het hele lijf van Sorte uit twee stelsels had bestaan, had het reptiel twee keer zoveel kans gehad op ziektes en dus sterfte”, legt dierenarts Anton Fennema van AniCura uit. Het feit dat het dier één hart en één maagdarmkanaal heeft, vergroot dus de kans op een lang leven. Het is nog niet duidelijk of Sorte een mannetje of een vrouwtje is. Het dier weegt 34 gram.

Over die levensverwachting verder: het kan wel, bewees een collega-schildpad met twee koppen in België. Die vierde afgelopen mei de tiende verjaardag.

‘Vrij uniek fenomeen’

Volgens AniCura is het de eerste keer dat er een tweekoppige schildpad in Nederland is geboren. In België werd een aantal jaar geleden dus ook een schildpad met twee koppen geboren, maar verder is het „een vrij uniek fenomeen”, aldus de dierenkliniek. De eigenaar van het dier is Ruben van Schoor uit Putten. Hij zegt: „Het is wel heel erg bijzonder dat ik als hobbykweker van schildpadden zo’n exemplaar heb. Het allerbelangrijkste is dat Sorte gezond is en blijft. Daar doe ik natuurlijk enorm mijn best voor.”

Dierenarts Sandra Vink van AniCura: „In de vrije natuur zou een tweekoppige schildpad nooit overleven. Als het ene hoofd iets anders wil dan het andere, dan functioneert zo’n dier niet meer. Bij een hobbykweker die goed voor zijn schildpadden zorgt, is dat probleem er niet. Daar krijgt het z’n eten en drinken aangereikt.” Het dier kan uiteindelijk zo’n 100 kilo gaan wegen en 150 jaar oud worden. Vink: „Dat is gelijk ook de reden dat je er goed over na moet denken als je overweegt een schildpad als huisdier te nemen. Ze hebben goede voeding nodig en ook veel ruimte.”

Watertekort? Helft van de Nederlanders trekt zich daar niks van aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zien! Schildpad met twee koppen geboren, kan die lang leven?
Sluiten