Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Opvallend 1 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Weet jij het verschil tussen nieuws en een 1 april-grap? Test het hier

Elk jaar moeten journalisten en andere mensen in de media weer goed oppassen: ze krijgen de raarste berichten toegestuurd onder het mom ‘groot nieuws’. Maar als 1 april eraan komt, blijken veel van die ‘nieuwtjes’ toch niet te kloppen. Zo was daar vorig jaar een gouden vibrator van 10.000 euro, een verbod op ananas op pizza en een naamsverandering van Jamin naar Japlus. Als je even niet goed oplet, breng je ‘t zo als nieuws. Lukt het jou om te onderscheiden tussen nieuws en een 1 april-grap?

Net als vorig jaar hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet, om jouw inschattingsvermogen te testen. We verzamelden wat persberichten en andere nieuwtjes die ons ietwat twijfelachtig leken. Klik simpelweg op de knop om te kiezen voor ‘nieuws’ of ‘1 april’.

Is het nieuws, of eigenlijk een 1 april-grap?

Tegenwoordig horen we steeds meer gekke nieuwtjes. Will Smith die op live tv Chris Rock een klap geeft, da’s toch behoorlijk gek. Een levende muis in een HelloFresh-box, ook gek. Maar sommige dingen zijn ook gewoon totaal onwaar. Maar welke zijn dat?

Praatpaal na vijf jaar terug in straatbeeld

Ken je die gele palen nog, die altijd langs de weg stonden? Die komen terug! Alleen is-ie dan roze en staat de praatpaal niet langs de weg, maar ‘gewoon’ in een stad. Wethouder Sociaal Domein van de gemeente Laren Jan den Dunnen van Laren onthult vandaag de eerste. Initiatiefnemer van de praatpalen, ouderenplatform Vief, zegt daarover: „Iedereen heeft weleens pech in het leven. Niet alleen langs de weg. Verhalen delen helpt om de draad weer op te pakken en grip op het leven te houden.” Volgens Den Dunnen is de gemeente er „erg trots op dat we dit waardevolle initiatief kunnen omarmen en faciliteren. Het delen van verhalen om elkaar te helpen gaat onze inwoners, die te maken hebben met verlies of bijvoorbeeld een chronische diagnose, in hun kracht zetten.”

1 april, grap, nieuws
Foto: Vief Foto: Vief

Eendjes voeren wordt verboden in Rotterdam

Ja, het is gedaan met vette eendjes in Rotterdam. Mensen mogen de dieren daar namelijk niet meer voeren, er komt een verbod op. Denk er dus maar niet aan om ‘s zondags met de (klein)kinderen naar de plaatselijke vijver te gaan om je daar te ontdoen van je oude brood. Reden: er komen niet alleen eenden op het brood af, maar ook ratten. Besluit je de eenden toch te voeren, riskeer je een boete.

1 april-grap, of echt waar?

Attractiepark Toverland zoekt deelnemers voor 24 uurs-achtbaanmarathon

Achtbanen zijn leuk, maar 24 uur lang? Voor de échte die-hard pretparkfans is er de ultieme kans: attractiepark Toverland zoekt namelijk mensen om deel te nemen aan een 24 uurs-achtbaanmarathon. Troy, de snelste, langste en hoogste houten achtbaan van de Benelux, bestaat op 1 juli namelijk 15 jaar. Daarom mogen twaalf „heldhaftige” deelnemers de achtbaan 24 uur lang testen, op 2 en 3 juli. Dat doen ze voor de stichting Durf Te Vragen, die zich inzet om jongeren te helpen met het herkennen en erkennen van psychische problemen zoals angst, depressie of eetproblemen.

Luchtreinigende koptelefoon van Dyson

Zijn we net van die mondkapjes af, komt Dyson – van de stofzuigers – met een koptelefoon met mondstuk, dat de lucht filtert. Je klikt het mondstuk op de koptelefoon en de lucht die je inademt is opeens een stuk schoner. Volgens de fabrikant reinigt de koptelefoon bijvoorbeeld allergenen en fijnstof. Zoals je hieronder kunt zien, ziet het er wel érg gek uit. NU.nl vertrouwde het ook niet helemaal en vroeg het na bij Dyson, die de website verzekerde dat het echt geen grap was. Toch vinden wij het maar wat gek, jij?

SkyRadio wordt weer The Christmas Station

Je hebt het vast al gemerkt: sneeuw. Het is lente, maar lijkt haast wel kerst. Toen vandaag de eerste sneeuwvlokken vielen, trokken mensen al naar sociale media om te vertellen dat ze hun kerstboom maar weer ‘van stal’ halen. En ook SkyRadio doet lekker mee: zij veranderen morgen even naar The Christmas Station. Tussen 09.00 en 09.30 uur laten zij alleen maar kersthits horen. Het zou niet misstaan bij deze temperaturen. Maar klopt het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.