Nina den Bouw
Nina den Bouw Opvallend 31 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Het sneeuwt! Rijkswaterstaat staat paraat met strooizout en de kerstboom wordt van zolder gehaald

Het sneeuw in Nederland en weinig is het ook zeker niet. Rijkswaterstaat heeft vandaag tot dusver bijna 1100 kilo zout op de wegen gestrooid. Dat is volgens een woordvoerder nog erg weinig, maar de komende uren kan de hoeveelheid nog oplopen. Als de voorspelde sneeuwbuien vanaf vanmiddag voor meer gladheid zorgen „zijn we er klaar voor om als het nodig is, de weg op te gaan”.

Vanwege de sneeuwbuien op de vroege ochtend kwamen strooiwagens „hier en daar” in actie. „Met name op bruggen, die zijn gevoelig voor kou omdat er water onderdoor stroomt. En dus koelt het wegdek snel af, veel meer dan op de weg waar aardwarmte omhoog komt.” Zo kreeg de brug over de Lek bij Houten preventief een zoutlaagje, omdat het wegdek daar rond 07.30 uur 0.1 graden was. „En iets verderop had het wegdek al weer een temperatuur van 3 graden.” Dan smelt de neerslag op natuurlijke wijze en dus werd daar niet gestrooid.

Rijkswaterstaat blijft per regio continu de situatie monitoren

Rijkswaterstaat, dat een strooiseizoen tussen 1 oktober en 1 mei kent, baseert de strooiacties op de weersvoorspellingen van weerinstituut KNMI. „De verschillende modellen voorspellen wat anders, maar zij voorzien 2 tot 4 centimeter sneeuw.” De winterse buien trekken trekken vanmiddag vanaf de Waddeneilanden rond 16.00 uur over Groningen, Friesland en Drenthe, waarna in de avond na de spits, vanaf 20.00 uur de rest van het land te maken krijgt met winterse neerslag. Het KNMI heeft vanwege de kans op gladheid een waarschuwing uitgedaan.

De timing voor het strooien luistert nauw. „Waarschijnlijk valt er eerst regen, dat gaat over in natte sneeuw en dan wordt het vaste sneeuw”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. „Strooien voor of als het al regent verdunt het zout en dan stroomt het weg, dan heeft het geen effect meer. Dat is zonde en bovendien slecht voor het milieu.” Sneeuwschuivers gaan pas de weg op als er meer dan 2 centimeter sneeuw ligt. „Eerder heeft geen zin, omdat de schuif iets boven het wegdek hangt want anders gaat dat kapot.” Rijkswaterstaat zal dus per regio „continu monitoren” of er in de loop van de dag, avond en nacht gestrooid moet worden en dan vlak voor het glad wordt, de weg op gaan.

Warmer weer is (gelukkig) op komst

Normaal is het rond deze tijd 13 graden, maar de komende dagen blijft het op veel plekken onder de 10 graden. Dat komt door een hogedrukgebied boven het westen van Europa. Daardoor komt er met een noordoostelijke wind koude lucht ons land binnen. Het hogedrukgebied zakt na het weekend wat verder naar beneden waardoor de wind gaat draaien en we warmere lucht vanuit het zuiden krijgen. De temperaturen gaan geleidelijk omhoog en vanaf woensdag wordt het naar verwachting zacht met maximaal 15 graden.

Richting het midden van april lijkt het minder koel te worden. De wind draait dan wat meer naar het zuidwesten, waardoor zachtere lucht wordt aangevoerd. Hierdoor kan de temperatuur weer regelmatig stijgen naar ongeveer 15 graden. Ook wordt het zonniger en regent het minder vaak. Dit is het meest waarschijnlijke scenario, maar er is ook een kleine kans dat de wind uit het westen blijft waaien. In dat geval zou het frisse en vochtige aprilweer aanhouden. Daartegenover staat dat er ook kansen zijn dat de wind doordraait naar het zuiden tot zuidoosten. In dat geval komt de 20 graden in zicht en kan het al een beetje zomers aandoen.

Voor de tweede helft van april zijn sterkte signalen voor normaal tot iets te warm weer met temperaturen van 14 graden in het noorden tot lokaal 18 in het zuiden en af en toe kans op 20 graden. We kunnen daarbij de gebruikelijke hoeveelheid neerslag verwachten. In april, de gemiddeld droogste maand van het jaar, betekent dat weinig regen en vaak droog weer.

Hilariteit op Twitter: kerstboom staat paraat

Sneeuw zorgt altijd wel voor hilarische berichten op het internet. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Let op: door sneeuw wordt het glad, maar hoe bijzonder is sneeuw in deze tijd eigenlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.