Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Sneeuw in Nederland: Rijkswaterstaat strooit, NS plant extra strandtreinen in

Het sneeuwt in Nederland. In het noorden en oosten van het land begon dat vanmiddag al en ook in de rest van het land kleuren de straten wit. Het is strooien geblazen voor Rijkswaterstaat. En wat doet de NS? Vooralsnog geen mededelingen over uitval, maar wel extra strandtreinen.

Rijkswaterstaat heeft vanavond tussen 19.00 uur en 20.30 uur ruim 100.000 kilo zout op de wegen gestrooid voor het bestrijden van de gladheid. Het gaat vooral om snelwegen en op provinciale wegen zijn ook al de nodige strooiwagens gezien.

1,6 miljoen kilo zout nodig

Die 100.000 kilo zout klinkt indrukwekkend, maar zoveel is dat nog niet. „Als de strooiwagens in het hele land de weg op gaan is ongeveer 1,6 miljoen kilo zout nodig”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Het strooien is al in de middag in Friesland begonnen, daarna volgden onder meer delen van Flevoland en Gelderland. In het noorden en oosten van het land heeft het sinds donderdagmiddag al flink gesneeuwd. De komende uren trekt de sneeuwzone langzaam richting het zuidwesten. Rijkswaterstaat staat paraat om ook daar en in andere regio’s waar het glad kan worden te strooien.

Rijkswaterstaat adviseert mensen die de weg op gaan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden, de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen en strooiwagens de ruimte te geven.

Extra strandtreinen naar Zandvoort

Op Twitter is hilariteit ontstaan om een update van de NS. In een wekelijkse video laat het spoorbedrijf weten dat er weer extra strandtreinen naar Zandvoort aan Zee gepland staan. Een slechte 1 april-grap? Nee, zegt de NS. „De dienstregeling wordt vooruit gepland en daarbij beschikken we helaas niet over een glazen bol.” Een goede herinnering dat de zomer dichterbij is dan je in een witte wereld denkt.

Of die geplande extra treinen vanaf zaterdag ook echt gaan rijden, is nog maar de vraag. In een persbericht schrijft het vervoersbedrijf: „In de planning wordt het mogelijk gemaakt om deze extra treinen niet te rijden wanneer de NS op basis van de weersvoorspellingen minder reizigers naar het strand verwacht.”

Sneeuw in bijna heel Nederland

De komende uren trekt de sneeuwzone langzaam richting het zuidwesten. „De meeste sneeuw wordt nu verwacht in een strook van grofweg het zuidwesten van Friesland over Noord-Holland naar de noordelijke helft van Zuid-Holland”, meldt Weer.nl. Ook Flevoland, Utrecht en delen van Brabant krijgen in de nacht naar vrijdag waarschijnlijk een witte wereld te zien met meerdere centimeters sneeuw. Het oosten krijgt waarschijnlijk amper met sneeuw te maken. Daar lag de temperatuur donderdagavond nog rond een graad of 6. “Zodra de koudere lucht later vanavond en vannacht ook in het uiterste oosten binnenkomt valt er niet veel neerslag meer.”

Let op: door sneeuw wordt het glad, maar hoe bijzonder is sneeuw in deze tijd eigenlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.