Nina den Bouw
Nina den Bouw Opvallend 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse Israëliër gaat als toerist naar ruimtestation ISS, maar zonder Tom Cruise

Na André Kuijpers is er een nieuwe astronaut met Nederlandse roots. Dat is namelijk de Israëlische zakenman Eytan Stibbe (64). Hij vliegt vandaag als toerist naar ruimtestation ISS. Stibbe heeft de vlucht gekocht bij Axiom Space, een bedrijf dat ruimtevluchten verkoopt.

De missie heet de Axiom Mission 1. Deze missie is de eerste privémissie die astronauten naar het ISS brengt. De missie richting het ISS wordt volledig gefinancierd door particulieren. Over ongeveer een week keert het team terug op aarde.

Tweede Israëliër ooit in de ruimte

De Israëlische astronaut gaat met drie anderen naar het ISS. De vlucht is geregeld door het bedrijf Axiom Space. Dat wil commerciële reizen naar de ruimte verkopen, net als SpaceX (van Elon Musk), Blue Origin (van Jeff Bezos) en Virgin Galactic (van Richard Branson). Over een jaar of tien wil Axiom zelf een ruimtestation hebben, als vliegend hotel. De NASA wil missies in een baan rond de aarde graag overlaten aan zulke bedrijven, zodat de Amerikaanse overheidsdienst zich kan concentreren op de terugkeer naar de maan en op den duur de eerste bemande vluchten naar Mars.

Stibbe wordt de tweede Israëliër ooit in de ruimte. Zijn vriend Ilan Ramon was in 2003 de eerste. Hij vloog met de spaceshuttle Columbia en voerde samen met de crew ruim 80 succesvolle experimenten uit. Bij de terugkeer naar aarde ging er echter iets mis met de spaceshuttle bij binnenkomst van de dampkring. De spaceshuttle ontplofte in de dampkring, waardoor Ramon en de zes andere bemanningsleden om het leven kwamen.

Tom Cruise gaat toch niet mee naar het ISS

De zakenman reist samen met drie anderen af naar het ruimtestation in een Falcon 9 raket. In eerste instantie zouden Mission-Impossible acteur Tom Cruise en een producer ook aan boord zijn om in het ruimtestation ISS een film op te nemen. Deze plannen zijn alleen helaas uitgesteld. Het is vooralsnog onbekend wanneer Cruise wel mee zal gaan naar het ISS om de film op te nemen.

Als Cruise wel met deze reis was meegegaan om een film op te nemen, dan had hij gelijk een primeur in handen. Dit zou namelijk de eerste keer zijn dat er voor een bioscoopfilm daadwerkelijk in de ruimte en het ISS gefilmd wordt.

Hij wel: vloggende miljardair viert vakantie in de ruimte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.