Judith Tielemans
Judith Tielemans Opvallend 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Alleen vandaag op 1 april te huur: het Spookslot van de Efteling

Een uniek vastgoedobject met een enorme diversiteit aan bewoners en karakteristieke vormgeving. Nee, we hebben het niet over een villa in de Veluwe, maar over het beroemde spookslot van de Efteling. Natuurlijk is het bekende pareltje van de Efteling alleen vandaag op 1 april te huur, maar achter de grap schuilt ook een serieuze ondertoon.

Het attractiepark heeft namelijk begin van het jaar laten weten dat ze het spookslot zullen sluiten. Volgens de Efteling werd het Spookslot niet genoeg bezocht. Ook zou de attractie te oud zijn. Daarom maakt het attractiepark ruimte voor iets nieuws. Fans van de Efteling zijn van mening dat een monument als het Spookslot gerenoveerd zou moeten worden, niet gesloopt. Volgens hen verliest het attractiepark in Kaatsheuvel steeds meer zijn eigen identiteit. Er is dan ook een petitie gestart voor het behoud van het Spookslot. Inmiddels is die door iets meer dan 1.500 mensen getekend.

Cultureel erfgoed in de Efteling

Overigens maken niet alleen fans zich zorgen over de sloop van het monument, ook Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft van zich laten horen. „Oude objecten worden vernietigd om plaats te maken voor nieuwe attracties, terwijl dit cultureel erfgoed juist bepalend is voor de historie van de Efteling zelf”, zegt directeur Karel Loeff van Heemschut. De Efteling daarentegen zegt dat ze wel degelijk naar de historische waarde van attracties kijken. „We zijn ons heel bewust van de waarde en het is onze bedoeling om ervoor te zorgen dat de Efteling voor vele generaties blijft bestaan”, aldus een woordvoerder.

Op Twitter wordt gespeculeerd dat de Efteling het spookslot zou gaan vervangen door een uitbreiding van het Max en Moritz gebied. Een woordvoerder heeft laten weten dat dit ook een 1 april-grap is, bedacht door een fan. De grap van Funda kunnen twitteraars in ieder geval wel waarderen. „Let op: vorige eigenaar is in het pand overleden”, reageert iemand. „De ideale woning voor de Efteling-liefhebber”, zegt een ander.

1 april-grap Funda

Alhoewel de Efteling zelf niet met de grap is gekomen, waarschuwt iemand alvast dat hij geen grappen tolereert over het monument, dat nog gesloopt moet worden. Verder delen fans foto’s van een besneeuwd sprookjesbos. Daar is sinds vandaag een nieuwe zij in- en uitgang geopend.

Efteling draait historisch miljoenenverlies na ‘slechtste jaar ooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.