Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 1 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Is seksualiteit beïnvloedbaar? Tim den Besten zoekt het uit in Van de Andere Kant

Valt homoseksualiteit te genezen? Dat is wat Tim den Besten onderzoekt in zijn documentaire 3Doc: Van de Andere Kant, die gisteren te zien was op NPO3. Tim den Besten onderzoekt in de documentaire of iemands seksuele voorkeur beïnvloed kan worden en scherpt zijn visie op zijn eigen seksualiteit aan. En daarbij gaat Den Besten geen enkele ontmoeting uit de weg.

Zo bezoekt Den Besten een internationale conferentie waar wetenschappers, therapeuten en zogeheten ‘ex-gays’ elkaar treffen, die voorstander van conversietherapieën zijn. Op een middelbare school in Nederland ziet Den Besten een andere kant: juist hoe fluïde en vrij de jonge generatie is op het gebied van gender en seksuele oriëntatie. Ook ontmoet Den Besten in Van de Andere Kant mensen die LGBTQIA+ niet als een verzamelnaam seksuele voorkeuren zien, maar als een ideologie die mensen verspreiden als ‘propaganda’.

Tim den Besten onderzoekt homoseksualiteit in Van de Andere Kant

„Ik ben best bang dat ik heel veel mensen, misschien homo’s, boos maak door alleen al met jou te praten.” Met die woorden trapt Den Besten de documentaire Van de Andere Kant af. Hij spreekt via een videoverbinding met een man die daarop antwoordt: „Ik denk dat je inderdaad een risico neemt, Tim.” Maar wíe is die man?

Zelf is Den Besten tevreden over zijn homoseksualiteit, en een moeilijke coming-out heeft hij niet gehad. „Niemand maakte er ooit een probleem van”, zegt hij. Maar Den Besten heeft zich altijd afgevraagd hoe het komt dat de één gay is, en de ander niet? „Stond het bij mijn geboorte al vast? Of kwam het later pas?” Die vraag stelt hij zichzelf vaak, hoor je hem zeggen. „Overal zie je regenboogvlaggen wapperen en worden gaybrapaden aangelegd.”

Den Besten zegt: „Waar op veel Nederlandse middelbare scholen fluïde om wordt gegaan met gender en seksualiteit, zien ze dat in Oost-Europa als het gevolg van ‘onze’ Westerse LHBTI-propaganda.” Zo werd de ‘promotie’ van homoseksualiteit vorig jaar bijvoorbeeld verboden in Hongarije.

Conferentie voor conversietherapie

Ook onderzoekt Den Beste de recente geschiedenis van homoseksualiteit en komt hij erachter dat het pas sinds 1974 niet meer wordt gerekend als (mentale) ziekte. Maar dat is lang niet alles. Den Besten reist af naar Hongarije om een internationale conferentie bij te wonen. Die gaat erover dat mensen die van hun ‘gay-zijn’ af willen, hulp moeten krijgen. „Conversietherapie heet dat.” Daar zie je de man die Den Besten in het begin via videoverbinding spreekt. Het is Mike Davidson, de voorzitter van de conferentie van de International Federation for Therapeutic and Counselling Choice.

Volgens Davidson hebben ze het druk met hun conversietherapieën. In een gesprek met Den Besten zegt hij: „We komen nooit cliënten tekort, we hebben zelfs te weinig hulpverleners.” Voor Den Besten is het de eerste keer dat hij niet één, twee of drie, maar misschien wel twaalf ‘ex-gays’ ontmoet. „Jullie verhalen confronteren mij met de mogelijkheid, zoals jullie het zeggen, dat ik hetero kan worden.” Den Besten probeert het te begrijpen, maar heeft er zichtbaar moeite mee om zijn hoofd over dit gegeven te breken.

Later gaat Den Besten een sessie aan waarbij Davidson hem ondervraagt zijn onder andere zijn jeugd en opvoeding. Misschien dat Den Besten er op deze manier achterkomt wanneer en waardoor hij homo is ‘geworden’. „Het lijkt wel alsof er ineens een ander filter over mijn jeugd is gelegd”, zegt Den Besten. „Het idee dat is misschien helemaal niet ‘born this way’ ben is gek, maar ook wel prikkelend.”

De documentaire Van de Andere Kant is hier te zien.

Stefano Keizers rekent in De Verraders af met ‘lief jongetje’ uit Expeditie Robinson

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is seksualiteit beïnvloedbaar? Tim den Besten zoekt het uit in Van de Andere Kant
Sluiten