Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hilariteit op Twitter om hamstergekte: ‘Zonnebloemolie staat al op Marktplaats’

Wellicht krijg je een déjà-vu naar twee jaar geleden, maar er wordt wederom gehamsterd in de supermarkten. Dit keer wordt vooral zonnebloemolie ingeslagen. Op Twitter is de hamstergekte een mooie aangelegenheid om het nodige commentaar te leveren. En jawel, dat levert hilarische reacties op.

Als je boodschappen hebt gedaan, is het waarschijnlijk opgevallen dat sommige schappen angstvallig leeg zijn. De levering van zonnebloemolie zorgt voor problemen, waardoor de olievoorraad in supermarkten straks schaars is. Brancheorganisatie Centraal bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet weten dat de zonnebloemolie moeilijk leverbaar wordt, omdat grotendeels van de productie uit Oekraïne komt en de oorlog daar de export belemmert.

Schaarste zonnebloemolie leidt tot hamsteren supermarkt

En wat doen we als iets schaars is? Dan slaan we het massaal in. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legde dat tijdens de hamstergekte in de coronacrisis al haarfijn uit. Volgens hem zit het in de aard van het beestje. „Er wordt ons verteld niet te gaan hamsteren, maar ondanks dat ziet ons brein dat iedereen boodschappen inslaat. Dat is het sociale bewijs dat je het dus wel moet doen. Waardoor je al snel volgt en de supermarkt ingaat.” En het idee van schaarste werkt ook niet mee. „Supermarkten proberen mensen tegen te houden door bijvoorbeeld een briefje met: ‘Je mag maximaal twee potjes pakken’ bij een product op te hangen. Dan denkt je brein: ‘Dat moet ik hebben, want dat is bijzonder’.” Inmiddels leidt de oliehebberigheid ertoe dat supermarkten een quotum instellen. Zo mag je bij Jumbo maar één fles olie per klant kopen.

Zonnebloemolie wordt gebruikt om bijvoorbeeld chips en friet in te frituren, maar zit ook in margarine, koekjes en babyvoeding. Fabrikanten die het goedje gebruiken, kijken inmiddels naar andere plantaardige oliën als vervanger, liet CBL weten. Wat overigens niet zo’n verkeerde ontwikkeling is. De Keuringsdienst Van Waarde concludeerde in 2018 dat de zonnebloemolie in de supermarkt niet puur is en vaak wordt aangelengd. En er worden zelfs chemicaliën aan toegevoegd.

Hilariteit op Twitter om hamstergekte

Maar goed, alle zorgen over voorraden aanleggen leiden ook tot de nodige hilariteit op Twitter. Zo denkt men al na over een winstgevende handel op Marktplaats en twijfelen sommigen toch om naar de supermarkt te rennen.

 

Waar gebruik je zonnebloemolie voor?

Overigens begrijpen ook veel twitteraars niet waar de hunker naar zonnebloemolie vandaan komt. Want je gebruikt het gele goedje toch alleen om één keer per jaar de oliebollen te bakken?

Minder fastfood in Nederland? Kabinet werkt aan een rem op ketens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hilariteit op Twitter om hamstergekte: ‘Zonnebloemolie staat al op Marktplaats’
Sluiten