Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 16 mrt 2022

Klinkt daar voorzichtig positief geluid over compromis Rusland en Oekraïne?

Waar veel mensen vrezen voor het conflict tussen Oekraïne en Rusland, klinkt daar wellicht het eerste positieve geluid. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, gaf een hoopvol bericht over een mogelijk compromis. De twee landen zijn momenteel in onderhandeling en ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski lijkt voorzichtig positief.

Russische media berichten dat Lavrov hoopgevende geluiden geeft over een mogelijk compromis. Hij noemt de huidige onderhandelingen „moeilijk”, maar hij ziet licht aan het eind van de tunnel.

Onderhandelingen Oekraïne en Rusland

De delegaties van Oekraïne en Rusland begonnen op 28 februari met onderhandelen in het zuidoosten van Wit-Rusland. Dit was enkele dagen na het begin van de Russische invasie in Oekraïne, die inmiddels twintig dagen duurt. Waar aan het begin vooral eisen en ultimatums over de tafel vlogen, sprak ook de Oekraïense president Zelenski over vooruitgang. Volgens hem zijn de standpunten van de partijen inmiddels realistischer. En ook volgens Ihor Zhovka, de adviseur van Zelensky, slaat Rusland inmiddels „een andere toon aan”.

Vladimir Medinski, een Russisch onderhandelaar, benadrukt dat Rusland zo snel mogelijk vrede wil. Volgens hem is een vrij, onafhankelijk en neutraal Oekraïne, daar onmisbaar in. Een militair bondgenootschap met de NAVO hoort daar dus niet bij.

Compromis Poetin en Zelensky in vooruitzicht

Het is inmiddels wel duidelijk dat de Russische president Vladimir Poetin er alles aan doet om Oekraïne buiten de NAVO te houden. Hij ziet dat als een vijandige houding van het Westen en een bedreiging voor de veiligheid van Rusland. Sommige Westerse leiders pleitten er eerder voor om het land wel bij de NAVO toe te laten, maar daar klonk ook kritiek op. En de Amerikaanse senaat benoemde Poetin officieel tot oorlogsmisdadiger.

Oekraïne zou eventueel een neutrale status kunnen krijgen, net als Oostenrijk of Zweden. Een woordvoerder van het Kremlin opperde dit idee al eerder. Overigens liet de Oekraïense regering in Kiev weten dit niet te zien zitten. Zij willen internationale garantie voor de veiligheid van het land.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Avondklok aangekondigd in Kiev, dodenaantal Oekraïne loopt op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klinkt daar voorzichtig positief geluid over compromis Rusland en Oekraïne?
Sluiten