Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 18 mrt 2022

Leven Russische journaalactiviste ‘verpest’, maar weigert aanbod politiek asiel

Marina Ovsjannikova, de vrouw die maandag met een protest het journaal van de Russische staatstelevisie verstoorde, heeft ontslag genomen. Ook weigert ze, ondanks de gevolgen van haar actie, politiek asiel in Frankrijk.

De vrouw werkte bij dezelfde zender als waar ze protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne. Afgelopen maandag tijdens de live-uitzending verstoorde ze het journaal dat op dat moment aan de gang was. Dat deed ze door een bord omhoog te houden met de tekst: „Geen oorlog! Geloof de propaganda niet. Ze liegen tegen je.” Tegelijkertijd riep ze: „Stop de oorlog!” Het kwam haar op veel lof te staan, wereldwijd.

Activiste Ovsjannikova neemt ontslag

Marina Ovsjannikova werkte al jaren bij de staatszender en gaf eerder in een videoboodschap aan spijt te hebben van de jarenlange propaganda die ze mede heeft gevoerd, onder meer over de situatie rondom De Krim. Gisteren diende ze haar ontslag in, vertelt Ovsjannikova aan de Franse tv-zender France 24. „Het is een juridische procedure.”

De vrouw werd na haar gedurfde actie opgepakt, veertien uur lang verhoord en kreeg een boete van 30.000 roebel, zo’n 260 euro. Wel hangt haar mogelijk nog een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd voor „het verspreiden van valse informatie”, zoals haar actie door de Russische overheid wordt genoemd.

‘Moeten einde maken aan waanzin’

De prijs die ze betaalt is echter nog hoger, want volgens Marina Ovsjannikova is haar gezinsleven, met twee kinderen, verpest. Er zijn met name zorgen om haar zoon, die kampt met angstaanvallen. „Maar we moeten een einde maken aan deze oorlog met ons broedervolk, zodat deze waanzin niet ontaardt in een nucleaire oorlog. Ik hoop dat mijn zoon als hij ouder is begrijpt waarom ik dit deed.”

‘Patriot’ Ovsjannikova weigert asiel

Ondanks haar benarde situatie legde Ovsjannikova het aanbod van Frankrijk en de Franse president Emmanuel Macron om politiek asiel te verlenen, naast zich neer. In Frankrijk zou ze bescherming kunnen krijgen tegen eventuele verdere vervolging. Toch kiest de Russische ervoor om in eigen land te blijven ‘omdat ze een patriot is’. „Wij willen niet vertrekken, we willen nergens naartoe”, zei ze tegen het Duitse Der Spiegel.

Ovsjannikova zegt dat ze alleen handelde in haar protest, maar denkt wel dat ze veel stille steun krijgt van collega’s van de staatszender. „De meeste mensen die voor de staatstelevisie werken, begrijpen heel goed wat er aan de hand is. Ze weten maar al te goed dat ze iets verkeerd doen.”

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Hilariteit op Twitter om hamstergekte: ‘Zonnebloemolie staat al op Marktplaats’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leven Russische journaalactiviste ‘verpest’, maar weigert aanbod politiek asiel
Sluiten