Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Minder fastfood in Nederland? Kabinet werkt aan een rem op ketens

Een McDonald’sje hier, een Burger Kinggetje daar: in vrijwel elke stad in Nederland staan van die ketens. Maar het gaat niet alleen om burgers en patat, ook om pizza, döner, noem het maar op. Het kabinet wil nu een rem op fastfood zetten en het makkelijker maken voor gemeenten om de opening van nieuwe ketens te weigeren.

Oké, fastfood zelf zal waarschijnlijk nooit écht verdwijnen. Naast dat het ongezond is, biedt het namelijk ook veel voordelen: banen. Toch moet er volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen (Preventie, ChristenUnie) echt iets gaan gebeuren om overgewicht in Nederland tegen te gaan.

Mogelijk rem op fastfood

Het AD schrijft vanochtend over de wet waar het kabinet aan werkt. Die moet gemeentes dus een steuntje in de rug geven als zij ‘nee’ willen zeggen tegen de komst van een nieuwe keten. Van Ooijen gaat de juridische opties in kaart brengen van een harde rem op vestiging van de ketens en fastfood- en frisdrankverkoop en -reclame op en rond scholen.

„Er moet echt wat gebeuren, een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie”, zegt Van Ooijen.

Er ligt al een plan om het eetgedrag van Nederlanders iets te sturen, met de suikertaks. Dat betekent dat de belasting op suikerhoudende producten – denk frisdranken en sappen – omhoog gaat. De belasting op groente en fruit gaat mogelijk omlaag. Dan wordt het ene (ongezonde) product dus duurder, het ander goedkoper. Maar dat is niet genoeg, vreest Van Ooijen. „Je wil die overdaad aan aanbod echt niet. Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem. Maar ik wil niet die enorme aantallen, en ook niet op of te dichtbij scholen.” In welke wettelijke vorm de fastfoodrem er kan komen, wordt dus nog bekeken.

Eerder legden we je overigens uit hoeveel suikerklontjes er precies in frisdrank zitten.

Hamsterwoede: zonnebloemolie is schaars (maar gelukkig zijn er alternatieven)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.