Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 4 okt 2021

Wilde zwijnen lijden de komende winter honger, wat is er aan de hand?

De wilde zwijnen op de Veluwe zullen komende winter hongerlijden. De reden: er zijn opvallend weinig eikels en beukennootjes… Is dat erg? En kunnen we er iets aan doen?

Eikels en beukennootjes vormen de hoofdmoot van de zwijnenmaaltijd in de winter. Het aantal bosvruchten is sinds 2012 niet meer zo laag geweest, meldt de Vereniging Wildbeheer Veluwe op dierendag. Deze organisatie schat elk jaar hoeveel eikels en beukennootjes er zijn. Het koude voorjaar en de natte zomer zijn de belangrijkste oorzaken van de schaarste voor komende winter.

Zwijnen hebben 3 miljoen kilo minder te kiezen

Gemiddeld leveren eiken en beuken op de Veluwe elk jaar zo’n 4,7 miljoen kilo bosvruchten op. De vereniging schat dat de opbrengst dit jaar hooguit 1,6 miljoen kilo zal zijn. En misschien nog minder. Tot nu toe zijn de meeste beukennootjes namelijk ‘loos’: ze lijken prima, maar de zwijnen hebben er niets aan.

Voor de stand van de wilde zwijnen is het niet erg dat het een slecht voedseljaar is, zeggen de kenners. Er zijn al jaren veel te veel zwijnen op de Veluwe, onder meer omdat er jarenlang een overvloed aan voedsel was. Dit jachtseizoen moeten er zo’n 9000 dieren verdwijnen om de schade die de zwijnen aan de natuur veroorzaken, binnen de perken te houden. Vorig jaar was het afschieten nog lastig. In de bossen was het in coronatijd te druk om veilig te kunnen jagen.

Veel zwijnen zullen sterven

Nu er de komende winter en volgend voorjaar nauwelijks voedsel is, zullen veel dieren van de honger sterven. „Dat is ecologisch gezien een goede ontwikkeling en ook gewoon iets wat bij de natuur hoort”, aldus Gerrit-Jan Spek van de vereniging.

Het is de eerste keer dat de zwijnen te maken krijgen met voedselschaarste, terwijl er ook wolven op de Veluwe rondlopen. Mogelijk vormen de magere zwijnen een makkelijke prooi voor de Veluwse wolven. Het kan echter ook zijn dat de roofdieren geen belangstelling voor extreem magere dieren hebben en juist meer op edelherten gaan jagen.

Kunnen we zelf voeren op de Veluwe?

Voor iedereen die het niet meteen ‘iets wat bij de natuur hoort’ vindt: kunnen we de zwijnen ook voeren? Veluwe op 1, een instantie waarbij veertig Veluwse partijen zijn aangesloten, was daar onlangs luid en duidelijk over: „Mensen die wilde zwijnen voeren, zorgen uiteindelijk voor hun doodvonnis.” De organisatie laat dat ook via posters en folders weten. En tegen Omroep Gelderland: „De zwijnen gaan auto’s van mensen associëren met voedsel. De zwijnen lopen de weg op en zo ontstaan er aanrijdingen.”

Grootst waargenomen komeet tot nu toe snelt onze kant op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wilde zwijnen lijden de komende winter honger, wat is er aan de hand?
Sluiten