Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Tech 4 okt 2021

Grootst waargenomen komeet tot nu toe snelt onze kant op

Astronomen hebben een flinke komeet ontdekt, misschien wel de grootste die ze tot nu toe hebben waargenomen. En de Bernadinelli-Bernstein, zoals ‘ie is genoemd, komt in een razend tempo onze kant op.

Het gesteente is zo’n duizend keer groter dan de meeste kometen die worden waargenomen. Eerder werd dan ook gedacht dat het ging om een dwergplaneet, meldt Space.com. Tot wetenschappers zagen dat het gesteente wel erg vlot door de Oortwolk bewoog.

Dwergplaneet bleek komeet

Door die ontdekking konden de astronomen de route van de enorme komeet gaan berekenen. Goed nieuws: hij komt onze richting op, maar is geen bedreiging voor onze eigen planeet. In de zomer van 2031 is de BB het dichtstbij de aarde.

Dan nog komt ‘ie niet bepaald in onze buurt. Ze rekenen in een astronomical unit (AU). Dat is de afstand van de aarde tot de zon. Dat is zo’n 150 miljoen kilometer. In de zomer van 2031 is de komeet op zo’n 10,97 AU van de aarde. Echt zorgen hoeven we ons dus niet te maken om een inslag.

Onwaarneembaar zonder telescoop

Voor de hobbyastronomen is dat ook een extra obstakel: zonder goede telescoop is de komeet niet waar te nemen. Sommige kometen zijn dat wel, zoals NEOWISE in de zomer van 2020. Het is wel de laatste kans om ‘m te zien. Wetenschappers hebben berekend dat de Bernadinelli-Bernstein 3,5 miljoen jaar geleden voor het laatst zo dichtbij was. Toen was de BB op 18 AU afstand.

Daarna is ‘ie verdwenen op zo’n 40.000 AU afstand, ergens in de Oortwolk. De Oortwolk is een verzameling van komeetachtige objecten en die bevinden zich tussen de 3.000 en 100.000 AU van de aarde.

Onderzoek naar ontstaan heelal

De komende tien jaar kunnen astronomen in elk geval goed aan de slag met het onderzoeken van de naderende komeet. De verwachting is dat de komeet informatie kan geven over het ontstaan van ons zonnestelsel. Omdat kometen die in de Oortwolk verstopt zitten of zaten jaren geleden weg zijn geduwd van de zon, denken wetenschappers dat de chemische samenstelling van de planeet meer kan vertellen over ons heelal.

Dit zijn 6 van de mooiste sterrenhemels (waarvan eentje in Nederland!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grootst waargenomen komeet tot nu toe snelt onze kant op
Sluiten