Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Opvallend 8 apr 2021 / 15:29 uur

Extreme kou: in Zuid-Frankrijk was het vannacht -11 graden

Inwoners van zuid-Frankrijk hebben gerild in een aprilnacht met extreme kou. Lokaal vroor het met temperaturen beneden -10 graden streng. Records zijn gebroken.

In het zuiden en zuidoosten van Frankrijk vroor het afgelopen nacht op uitgebreide schaal. Sommige valleien kregen temperaturen van ongekende laagte te verwerken.

In plaatsen Zuid-Frankrijk werd het zelf -11

Oftewel strenge vorst in april! Dat laat weerdienst Weeronline met een uitroepteken weten. In Barcelonnette en Saugues daalde de temperatuur naar -11,4 graden. Diverse fruittelers en wijnboeren beschermen hun planten om ernstige schade te voorkomen.

Met temperaturen ruim onder nul beleeft het zuidoostelijke deel van Frankrijk een ijskoude tijd. Diverse maandrecords zijn gebroken. Sommige records dateren van meer dan 50 jaar terug. Zo daalde de temperatuur in Valdrôme naar -10,0 graden. Het aprilrecord was -9,0 graden, gemeten in 1970. In Zuid-Frankrijk was het net als in Nederland op 31 maart nog bloedjeheet.

In Barcelonnette daalde de temperatuur zoals gemeld naar -11,4 graden. Het aprilrecord was -11,2 graden en werd gemeten in april 1985. Ook in Saugues werd het -11,4 graden. Het vorige record was -10,6 graden en dateert uit 2003.

Fruittelers en extreme kou in het voorjaar

Vorst in de lente levert fruittelers veel werk op. Een paar graden vorst kan de bloesemknop ernstig beschadigen. In ons land worden fruitbomen natgespoten. Door water te sproeien wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop niet tot onder nul dalen. Het ijslaagje heeft een isolerende werking. Bovendien komt een beetje warmte vrij wanneer het ijs ontstaat.

In Frankrijk zijn de akkers meestal veel te groot om met watersproeinstallaties aan de slag te gaan. Water is niet altijd voorhanden. Daar wordt gebruik gemaakt van vuurpotten die de temperatuur hoog moeten houden. Planten kunnen dan niet bevriezen. Het gaat dan om een zeer arbeidsintensieve klus. De potten moeten met de hand worden neergezet en na een aantal uur worden vervangen omdat de brandbare gel dan op is. Lokaal veroorzaken de vuurpotten een zeer slechte luchtkwaliteit. Ook levert het een aanzienlijke productie van het broeikasgas CO2 op.

De boeren in Zuid-Frankrijk hebben een hoop zorgen. Als de planten kapotvriezen, zal de hele druivenoogst door een ijskoude nacht verloren gaan.

Volgende week kou in Nederland

Na het weekend is het in ons land rustig weer met heldere nachten. De temperatuur daalt dan naar waarden rond of onder het vriespunt. Mogelijk moet in Nederland dan ook weer gesproeid worden om de oogst later in het jaar te redden.

Je nieuwe speeltje tot bijna in bed ‘turbo’ bezorgd binnen het uur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Extreme kou: in Zuid-Frankrijk was het vannacht -11 graden
Sluiten