Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Studie RIVM: afstand houden vermindert inderdaad kans op corona

Gelukkig maar: na een jaar van afstand houden en het woord anderhalvemetersamenleving zelfs als Van Dale Woord 2020, blijkt dat het écht loont, zegt het RIVM na onderzoek.

Mensen die zich houden aan het advies om 1,5 meter afstand tot anderen te houden, lopen inderdaad minder kans om het coronavirus op te lopen, concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „Het onderzoek laat zien dat social distancing een belangrijke maatregel is om verspreiding van het virus te stoppen”, vat het instituut de uitkomsten samen.

RIVM onderzoekt bloed op antistoffen

De onderzoekers analyseerden gegevens van 7000 mensen die tijdens de eerste coronagolf regelmatig vragenlijsten invulden over hun contacten. Ook werd hun bloed onderzocht op antistoffen, waarmee kan worden aangetoond dat iemand met het virus in aanraking is geweest. Destijds had 5,5 procent van de mensen die zich niet aan de afstandsregels hielden antistoffen in het bloed. Van de deelnemers die dat wel zeiden te doen, maakte 4 procent antistoffen aan. Onder de mensen die afstand hielden, lag het aantal besmettingen dus 27 procent lager.

Ook grote groepsbijeenkomsten leveren meer besmettingen op, zo laat het onderzoek zien. Van de mensen die aangaven dat ze een bijeenkomst in een binnenruimte hadden bezocht met meer dan twintig mensen, bleek 6,2 procent antistoffen in het bloed te hebben. Dat percentage lag anderhalf keer zo hoog als onder mensen die aangaven dat ze helemaal geen bijeenkomsten hadden bezocht.

Antistoffen

Inmiddels hebben al veel meer mensen antistoffen in hun bloed. Een steekproef van bloedbank Sanquin wees onlangs uit dat het om ruim een op de vijf bloeddonoren gaat. Onder hen zijn ook mensen die zijn gevaccineerd.

De onderzoeksresultaten van het RIVM zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Daaruit blijkt verder dat mensen die vooral nauw contact hadden met kinderen onder de 10 jaar nauwelijks besmet raakten met het virus. „In het bloed van deze deelnemers zaten niet vaker antistoffen dan bij deelnemers die aangaven helemaal geen contact te hebben gehad”, meldt het instituut.

Nieuwe virusvarianten, zoals de Britse variant die nu dominant is, waren er nog niet toen het onderzoek werd uitgevoerd. „Juist vanwege de hogere besmettelijkheid van deze varianten is het belangrijk om voldoende afstand te houden”, benadrukt het RIVM.

Reacties Twitter

Op Twitter reageren mensen verdeeld op het bericht, waaronder heel cynisch. „Wat een enorm geluk heb ik gehad het afgelopen jaar. Geen mondkap, overal geweest, iedereen geknuffeld. Bejaardenhuis in, bejaardenhuis uit. Het is een groot wonder. Lourdes kan wel inpakken”, schrijft iemand. Ze krijgt meteen respons. „Wie weet hoeveel mensen die je geknuffeld hebt niet dat geluk hadden en er flink ziek van zijn geworden. Het simpele feit dat veel mensen niet of nauwelijks merken dat ze corona hebben, maakt ze helaas gevaarlijker.”

Hiddema’s opmerking over wappies doet de gordijnen wapperen op Twitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.