Metro
Metro Opvallend 25 feb 2021 / 12:29 uur

‘China liet diplomatiek personeel VS anale coronatesten ondergaan’

Vorige maand werd bekend dat China ook anale coronatests ging gebruiken, voor hun eigen ingezetenen. Zo leek het tenminste. Nu lijkt het erop dat ook Amerikanen een anale test hebben moeten ondergaan, al spreekt China dit tegen.

De Verenigde Staten hebben bij China geprotesteerd omdat diplomaten anale coronatesten moesten ondergaan. Dat meldt VICE World News op basis van een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is onduidelijk hoeveel Amerikanen die test moesten ondergaan. Ook Washington Post kwam met het nieuws.

Anale coronatesten

Het ministerie benadrukt dat het nooit heeft ingestemd met het gebruik van de betreffende test. Er is direct bezwaar gemaakt toen bleek dat sommige medewerkers de anale coronatest hadden ondergaan. „We hebben medewerkers opdracht gegeven om te weigeren als ze het verzoek krijgen om deze test te ondergaan”, zegt de woordvoerder tegen VICE.

‘Niet waar’

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak het bericht over de ‘coronanaaltest’ tegen. „Naar mijn weten heeft China anale coronatesten nooit verplicht gesteld voor Amerikaans diplomatiek personeel”, reageerde een woordvoerder van het departement.

Was je auto nog maar niet: ‘vieze regen’ op komst en of je er zelf ook vies van wordt?

Bij zo’n anale test wordt een wattenstaafje zo’n 3 tot 5 centimeter ingebracht. Chinese experts zeggen dat zo besmettingen aan het licht kunnen komen die bij andere testen onopgemerkt blijven. Zo legde een Chinese arts bij staatszender CCTV uit dat sporen van het virus langer terug zijn te vinden in de anus dan in de luchtwegen. Niet alle experts zijn enthousiast. De krant Global Times schrijft dat de ingrijpende testmethode omstreden is. Een wetenschapper van de universiteit van Wuhan zei dat testen die via de neus en keel worden afgenomen nog steeds het meeste efficiënt zijn.

#(b)anale grapjes

Op sociale media werd al veel gegrapt over het testbeleid. „Ik heb twee anale testen gedaan en moest daarna ook een keeltest doen. Ik was zo bang dat de verpleegkundige zou vergeten een nieuw teststaafje te pakken”, schreef een gebruiker op berichtensite Weibo.

Iemand weet zeker dat dit als bijzonder nieuwtje de annalen van de pandemie-geschiedenis in gaat, schrijft hij op Twitter en een ander hoopt dat de mensen die zich laten testen niet aan de dunne zijn. Ook nu zijn de (grappige) reacties niet van de lucht.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘China liet diplomatiek personeel VS anale coronatesten ondergaan’
Sluiten