Judith Tielemans
Judith Tielemans Good vibes 18 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Feest, klompen en afscheid van Tante Rikie: dit was de Zwarte Cross

Voor Tante Rikie kwam er dit weekend na ruim twee decennia een eind aan haar rol als het gezicht van de Zwarte Cross. Gisteren op de slotdag van editie 25 zwaaide de 72-jarige ‘onofficiële’ festivaldirectrice in aanwezigheid van Frans Bauer af. „Het was een emotioneel moment. De gehele mensenmassa had een brok in de keel”, vertelt festivalorganisator Ronnie Degen.

De twee speelden samen hun nummer Hoofd, Schouders, Knie en Teen. Aan het einde van een speciaal georganiseerd defilé kwam René Froger het podium op. Hij nodigde Rikie en Frans uit om in november op te treden tijdens de concerten van De Toppers. „Het deed Rikie zo veel, dat zag je. Maar ik geloof dat iedereen er emotioneel van werd.” Tot slot kreeg Frans Bauer een gouden plaat uitgereikt.

Zwarte Cross festival tante Rikie
Tante Rikie met het Redbull parachuteteam op de persdag van de Zwarte Cross. Foto: ANP / Vincent Jannink

Even spannend voor de Zwarte Cross

Degen merkte dat alle bezoekers zo blij zijn dat het festival weer door kon gaan. „Het was even spannend, want we hadden maar zo’n vier à vijf maanden de tijd om het festival voor te bereiden. Normaal beginnen we veertien maanden van tevoren”, vertelt Degen, die daarna ook het probleem van personeels- en leverancierstekort benoemt. De directeur is de bezoekers dan ook enorm dankbaar voor hun enthousiasme en flexibiliteit. Veel van die bezoekers zijn boeren, maar over de situatie rondom de stikstofcrisis neemt het festival geen standpunt in. „We hebben een heel breed publiek en iedereen is welkom, dus we houden ons in het midden.”

https://twitter.com/rickvanv/status/1548637925423947776

Toch leken de festivalbezoekers dit jaar extra hard ‘boeren’ te roepen tijdens één van de optredens bij de Zwarte Cross. „Voor diegenen die nooit op de Heilige Gronden van Tante Riki waren: ze roepen dit wel vaker”, laat een festivalbezoeker weten op Twitter. „Altijd luid en trots. Maar zo massaal heb ik het nog nooit eerder gehoord.”

https://twitter.com/Riannetb/status/1547562700657422340

https://twitter.com/maartenhopman94/status/1548285358156107776

https://twitter.com/EvaHoeke/status/1548407369645711361

Uitverkocht en op naar 2023

De Zwarte Cross is het grootste meerdaagse festival van Nederland, dat dit jaar van donderdag tot en met zondag op festivalterrein De Schans bij Lichtenvoorde plaatsvond. Het festival was compleet uitverkocht. In totaal kwamen er 229.000 mensen naar het feest in de Achterhoek. Onder meer Dropkick Murphys, De Jeugd van Tegenwoordig, Suzan & Freek en Typhoon stonden op het affiche. De Dijk en Chef’Special sloten het evenement gisteravond af. Over een week beginnen de voorbereidingen voor 2023 alweer. Dan is het festival van 20 tot en met 23 juli, aldus Degen. „We kunnen niet wachten.”

Anne-Marie Fokkens is hét darts-gezicht bij Viaplay: ‘Ik voel me nu geaccepteerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feest, klompen en afscheid van Tante Rikie: dit was de Zwarte Cross
Sluiten