Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Good vibes 18 okt 2020 / 09:06 uur

Liefhebbers van vallende sterren hebben een goede week

Wie van het kijken naar vallende sterren houdt, moet deze week een paar keer opblijven of de wekker even zetten. Er vallen er namelijk nogal wat.

De meteorenzwerm Orioniden passeert de komende dagen onze planeet. De bijbehorende vallende sterren zijn snel en gaan gepaard met mooie nalichtende sporen.

Dertig vallende sterren per uur

Op de beste tijdstippen kan het aantal zichtbare vallende sterren oplopen naar ruim dertig per uur. Waarschijnlijk is de beste kijkperiode de nacht van woensdag op donderdag van 4.00 tot 6.00 uur, meldt weerdienst Weeronline. „Het is dan waarschijnlijk ook niet koud met een minimumtemperatuur rond 11 graden.”

De Orioniden zijn stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. Met snelheden van ruim 200.000 kilometer per uur zijn de Orioniden zeer snelle meteoren.

Meeste vallende sterren vanaf woensdag

Het aantal zichtbare vallende sterren vanwege de Orioniden is sinds afgelopen nacht verhoogd. De meeste meteoren worden verwacht in de nacht van dinsdag naar woensdag en in de nacht daarna.

Elke nacht is de beste kijkperiode tussen 4.00 en 6.00 uur. Het aantal meteoren zal dan in de hierboven genoemde twee nachten tussen 28 en 39 per uur liggen. Rond 4.00 uur moet je richting het zuidoosten kijken, ongeveer halfweg tussen recht boven je en de horizon. De kijkrichting verschuift in de twee uur daarna langzaam naar zuid en wordt ook nog iets rechter omhoog.

Veel mist deze ochtend

Komende nacht is een slechte nacht om de vallende sterren te zien. Dan is het naar verwachting volledig bewolkt. Over helderheid gesproken: voor de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland gold vanmorgen code geel voor dichte mist. Op grote schaal was en is het zicht minder dan 200 meter en lokaal is het zicht minder dan 100 meter.

De laagste zichtwaarden van het land waren afgelopen nacht voor het Gelderse Deelen met rond half zes slechts 55 meter zicht. In De Bilt was het zicht eerder deze nacht 65 meter. De mistbanken verdwijnen in de loop van de ochtend.

Eerste lokale nachtvorst dit najaar een feit

Behalve mistig, was het afgelopen nacht ook koud. Op weerstation Twenthe koelde het om 1.40 uur af naar -0,4 graden. Daarmee werd de eerste lokale vorst van dit najaar gemeten. De vorige keer dat het in ons land ergens vroor was op 16 mei. In Hupsel (Gelderland) daalde het kwik toen naar -0,3 graden.

In het huidige klimaat komt het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. De meest vroege datum voor de eerste lokale vorst is 15 september 1971. Op KNMI-meetstation – alweer – Deelen daalde de temperatuur naar -0,1 graden.

Lees ook: Zo geniet je optimaal van de ‘vallende sterren’-regen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Liefhebbers van vallende sterren hebben een goede week
Sluiten