Erik Jonk
Erik Jonk Gezondheid 1 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Met hooikoorts het nieuwe jaar in, dit kun je op het vroege tijdstip verwachten

Hooikoorts? Het nieuwe seizoen van niezen en tranende ogen is aan het begin van dit nieuwe jaar al begonnen. Tijdens kerst zijn de eerste elzen al tot bloei gekomen en ook de eerste hazelaars staan op het punt om te gaan bloeien.

Gelukkig nieuwjaar voor iedereen zeggen we op deze plaats natuurlijk, ook voor de hooikoortspatiënten. Maar zij hebben het aan het begin van 2024 meteen lastig. Dit heeft alles te maken met het zeer zachte weer waar we al sinds 8 december mee te maken hebben. Zolang het zacht blijft, kunnen mensen met hooikoorts tijdens droge momenten klachten ondervinden. Op veel dagen beperkt regen de overlast.

In dit artikel lees je over fabels en feiten als het om hooikoorts gaat.

Bloende elzen en hazelaars betekenen hooikoorts

Ook vandaag, nieuwjaarsdag, is het zacht buiten en ook daarna wordt het niet direct koud, verwacht weerdienst Weeronline. Hierdoor zullen steeds meer elzen en hazelaars tot bloei komen. Pas richting het midden van januari neemt de kans op koud winterweer toe. Mocht het dan flink gaan vriezen, kan de overlast tijdelijk weer verdwijnen en gaat de natuur in rust. Bevroren bloeiende katjes van de els en hazelaar zullen van de boom vallen. Later kunnen dan weer nieuwe katjes tot bloei komen.

Na een koud slot van november en begin van december is er sprake geweest van een flinke temperatuurstijging. Dit heeft de bloei van de vroegbloeiers in de natuur gestimuleerd. De laatste jaren begint het seizoen van de els en hazelaar telkens al in december, doordat die maand telkens zacht verloopt of in elk geval een paar zeer zachte weken heeft. En dan valt dat woord dus weer: hooikoorts.

Overlast beperkt door regen

De regenzones en buien die vrijwel dagelijks over ons land trekken zijn gunstig voor wie allergisch is voor het pollen van de els en de hazelaar. De lucht spoelt hierdoor geregeld schoon, waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht niet hoog kan oplopen. Toch kunnen er klachten ontstaan wanneer het een heel dagdeel of zelfs een hele dag droog blijft en de wind het pollen vanuit de katjes van de els en hazelaar de lucht in blaast.

Berkenpollen normaal gesproken in april

Behoorlijk wat mensen hebben last van het pollen van de els en hazelaar, maar voor berkenpollen zijn nog veel meer mensen allergisch. Normaal gesproken bloeit de berk vooral in april en dan ligt hooikoorts al helemaal op de loer. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt van alle bomen de meeste klachten.

Bij een warm verloop van februari en maart kan de bloeiperiode eerder starten. Een maand later volgt meestal de start van het graspollenseizoen. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en levert bij de meeste mensen, zo’n 2 miljoen Nederlanders, klachten op.

7 manieren om je hooikoorts thuis de baas te worden

Lukt stoppen met roken niet? Dat kan óók komen door deze verkeerde reactie van vrienden of familie

Smaakjesverbod op vapes komt eraan, maar heeft dat wel zin?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties