Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Natuurbeheerders waarschuwen voor drukte in de natuur deze zondag

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Nationale Park De Hoge Veluwe verwachten dat het vandaag druk zal worden in de natuur en dan met name op en rond de Veluwe.

De organisaties raden wandelaars dringend aan om niet allemaal naar de bekendste plekken te gaan, zoals de Posbank en het Kootwijkerzand. „Op onze website staan duizenden wandelingen, er zijn rustige plekken genoeg”, aldus Natuurmonumenten.

Vermijd drukte in de natuur

„Even buiten uitwaaien, genieten, bewegen en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk”, schrijft de natuurbeheerder. „Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft: geef elkaar de ruimte, vermijd drukte en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten.”

Ook Staatsbosbeheer heeft een lange lijst gemaakt van ‘onbekende streken’. „De ervaring leert dat het publiek massaal op dezelfde momenten dezelfde natuurgebieden wil bezoeken. Het gaat dan vooral om die gebieden waar vóór corona de parkeerplaatsen op mooie zondagmiddagen snel vol staan.”

Boswandeling favoriet herfstuitje

Heel Nederland heeft dit weekeinde herfstvakantie. Een wandeling in de natuur is altijd al een favoriet herfstuitje. Nu er vanwege het coronavirus niet veel andere uitstapjes mogelijk zijn, zal dat nog meer in trek zijn denken de organisaties. „Maar ook in het bos geldt de 1,5 meter afstand. Een mondkapje dragen is bijvoorbeeld op overdekte locatie als een uitkijktoren verplicht. Groepsvorming is verboden. En laat geen afval als wc-papier en zakdoekjes achter”, melden de natuurbeheerders.

Gezondheidscheck en dan de natuur in

De Hoge Veluwe heeft uitgerekend dat er plek met voldoende afstand is voor minstens 127.000 wandelaars en fietsers in het uitgestrekte natuurgebied. „Het is niet nodig om vooraf te reserveren voor een bezoek aan het park. We doen wel een gezondheidscheck aan de poort en er is een registratieplicht. In het park zijn echt doodstille gebieden”, zegt een woordvoerder.

Natuurmonumenten zet op de drukste plekken toezichthouders in. Ook gemeenten en veiligheidsregio’s houden de drukte scherp in de gaten. Volle wegen en parkeerplaatsen kunnen tijdelijk gesloten worden en dagjesmensen die zich echt niet aan de regels willen houden lopen kans op een bekeuring.

Lees ook: Handen wassen helpt: het coronavirus overleeft 9 uur op de huid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.