Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 18 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Handen wassen helpt: het coronavirus overleeft 9 uur op de huid

Het coronvirus overleeft 9 uur op onze huid, dus vaak je handen wassen helpt. Ter vergelijking: een griepvirus overleeft 1,8 uur.

Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen corona.

Het virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus. Het nieuwe coronavirus overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus 1,8 uur. Dat staat in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.

Zonder handen wassen verspreiding versneld

„De overlevingsduur van negen uur van SARS-CoV-2, dat COVID-19 veroorzaakt, op de huid van een mens laat het risico op contactoverdracht in vergelijking met het griepvirus toenemen, waardoor de pandemie wordt versneld”, stellen de Japanse onderzoekers.

Zij onderzochten de overlevingsduur op de huid van mensen die kort daarvoor waren gestorven. Zowel het coronavirus als het griepvirus worden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt, dat in handgels zit.

Een foto van een schoolklas die informatie over handen wassen krijgt
Een docente vertelt een groep basisschoolleerlingen over de noodzaak van handen wassen. Foto: ANP / Sem van der Wal

Studie onderschrijft beleid WHO en RIVM

Des te langer het nieuwe coronavirus op de huid in leven blijft, des te groter de kans op verspreiding, aldus de onderzoekers. „Handhygiëne kan dat risico verminderen.”

De studie onderschrijft het beleid van de WHO en het RIVM, dat gericht is op het regelmatig en zorgvuldig wassen van de handen. Bijna 40 miljoen mensen wereldwijd zijn sinds de uitbraak in China eind vorig jaar met het coronavirus besmet.

Internationale dag van het handen wassen

Afgelopen donderdag was het de internationale dag van het handen wassen. Een Rotterdams ontwerpbureau stelde die dag een professionele app gratis beschikbaar die heel Nederland aan het handen wassen moet krijgen. De app, die Primio heet en al langer gebruikt wordt in de zorg, stimuleert handhygiëne met kleine kennismodules, activiteiten en reminders.

De ontwikkelaars stelden de app gratis beschikbaar, omdat ze geloven dat gezond gedrag een steuntje in de rug nodig heeft. „De overheid probeert met alle basisregels en maatregelen om de verspreiding van COVID-19 terug te dringen, maar er zijn geen hulpmiddelen die ons ondersteunen in het volgen van die regels”, legde ontwerper Christiaan Uythoven van Dio Agency uit.

K3 brengt song Handjes Wassen vanuit huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handen wassen helpt: het coronavirus overleeft 9 uur op de huid
Sluiten