Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Aanslag bij concertzaal in Moskou: aanhoudingen en Poetin reageert

Bij een aanslag in een muziekcomplex in Moskou, kort voor een concert, kwamen zeker 133 mensen om het leven. De aanslag, die is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), werd gisteravond in Op1 uitvoerig besproken. En: hoe staat het er nu voor?

Er wordt verwacht dat het aantal slachtoffers verder zal oplopen. Inmiddels zouden de Russische autoriteiten alle daders hebben gearresteerd. Daarvan zouden vier verdachten daadwerkelijk hebben deelgenomen aan de aanval op het muziekcomplex, de Crocus City Hall.

Beelden waarop mensen worden beschoten

Mannen, gekleed in camouflage-uniformen, drongen gisteravond binnen in de concertzaal. Ze vuurden met automatische geweren op bezoekers en stichtten ook brand, waarna een deel van het dak naar beneden kwam. Volgens de gouverneur van Moskou, Andrej Vorobjov, duurt het nog meerdere dagen voor de hulpdiensten het gebouw helemaal hebben doorzocht.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin probeerden de daders van de „barbaarse terroristische daad” te vluchten naar Oekraïne, maar zijn ze allemaal gearresteerd. Een medewerker van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwerpt de bewering dat Oekraïne een connectie heeft met de daad en noemt de betrokkenheid van Kyiv „absurd”.

Voormalig ambassadeur in Moskou, Ron Keller, vertelde gisteravond bij Op1 dat hij bekend is met het gebouw. Zijn zoons gingen er weleens naar concerten. „Het is een groot complex. Er zitten conferentiecentra, winkels en bedrijven. Het is een hele bekende uitgaansplek.”

Aanslag concertzaal Moskou

„Pas later op de avond kwamen staatsmedia met mededelingen”, viel Ruslanddeskundige Helga Salemon op. „Overigens wordt er overal gecontroleerd, dus het is heel vreemd dat deze aanslag gelukt is.” Wat verwachten ze de komende dagen? „Poetin zal het gevoel van aangevallen worden gebruiken”, verwacht Keller. „Dat punt kan hij gratis maken.”

Ondertussen heeft demissionair minister-president Mark Rutte met afschuw gereageerd op de bloedige aanslag. De beelden van de door IS opgeëiste aanval „gaan door merg en been”, aldus Rutte in een bericht op X. „Mijn gedachten zijn bij hen, hun nabestaanden en het Russische volk.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder al verklaard „geschokt” te zijn door de gebeurtenissen in de Russische hoofdstad.

‘Weinig reacties’

Overigens valt D66-Kamerlid Jan Paternotte het op dat het nog geen reacties regent op de aanslag in Moskou. Hij denkt dat mensen wellicht „ongemak” voelen, omdat de oorlog in Oekraïne dagelijks vele mensenlevens eist. Maar hij zegt ook: „Terreur is terreur. Deze burgers in Moskou vochten geen oorlog, maar bezochten een concert.”

Op1 terugkijken van via NPO Start.

Bij Humberto over hongersnood in Gaza: ‘Mensen eten onkruid en diervoeding’

Bank maakt fout: mensen kunnen urenlang onbeperkt geld opnemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties