Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 17 feb 2024
Leestijd: 1 minuut

Woordvoerder Navalny: ‘Onbekend waar lichaam is’, arrestaties bij herdenkingen in Rusland

Het lichaam van Aleksej Navalny is niet aanwezig in het enige mortuarium in de Noord-Russische plaats Salechard. Dat zegt woordvoerder Kira Jarmysj. Waar zijn lichaam is, is onduidelijk.

De gevangenisautoriteit had in een officiële verklaring gezegd dat Navalny’s lichaam naar Salechard was gebracht voor onderzoek.

Aleksej Navalny

Jarmysj zegt dat zijn advocaat te horen heeft gekregen dat de doodsoorzaak nog niet is vastgesteld. Er is een tweede onderzoek op het lichaam van Navalny uitgevoerd en de resultaten daarvan zijn „naar verluidt” volgende week beschikbaar, meldt ze op X. Russische functionarissen hebben tegen haar gezegd dat het stoffelijk overschot pas wordt vrijgegeven aan de familie als het onderzoek is afgerond.

Navalny’s moeder en zijn advocaat waren naar het strafkamp afgereisd om de dood van Navalny te bevestigen. Naast een officiële doodverklaring werd hen verteld dat het lichaam naar Salechard was gebracht. Persbureau Reuters meldde eerder al telefonisch contact te hebben gehad met een medewerker van het mortuarium, maar die zei dat zijn lichaam daar nooit was aangekomen.

Herdenkingsbijeenkomsten

Gisteren overleed de oppositieleider op 47-jarige leeftijd in een strafkamp in het noorden van Rusland. De populaire Poetin-criticus zat daar een gevangenisstraf van meer dan dertig jaar uit na een politiek proces waarbij hij schuldig werd bevonden aan het oprichten van een extremistische groepering.

Inmiddels wordt hij op verschillende plaatsen herdacht. Zoals bijvoorbeeld op de Dam. Daar hebben zich ongeveer honderd mensen zich verzameld. De bloemen die in Moskou zijn neergelegd sinds het overlijden van Navalny zijn weggehaald door autoriteiten. Daarnaast zijn minstens 212 mensen in Rusland aangehouden bij herdenkingsbijeenkomsten, meldt mensenrechtenorganisatie OVD Info.

EU zet opbrengst bevroren miljarden Rusland opzij voor Oekraïne

Rusland mag landen die NAVO niet betalen, binnenvallen, vindt Trump: ‘Je moet je rekeningen betalen’

Sophie & Jeroen over de dood van oppositieleider Navalny: ‘Nú is het moment om de straat op te gaan’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties