Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

EU zet opbrengst bevroren miljarden Rusland opzij voor Oekraïne

De Europese Unie gaat de opbrengsten van het beheer van bevroren tegoeden van de Russische centrale bank opzijzetten voor Oekraïne. De EU-landen zijn het daarover eens geworden, melden EU-diplomaten. Of en hoe de verzamelde miljarden naar Oekraïne kunnen worden overgemaakt, moet wel nog worden uitgezocht.

De EU keek al geruime tijd naar een manier om Rusland te laten meebetalen aan de wederopbouw van Oekraïne, waar het nog iedere dag verwoestingen aanricht. De unie had al gauw de ruim 200 miljard euro aan vermogen op het oog van de Russische centrale bank die zij na de Russische invasie, bijna twee jaar geleden, liet bevriezen. Maar de plannen stuitten steeds op bezwaren, bijvoorbeeld of de reputatie van de EU als veilige haven voor investeerders geen deuk zou oplopen.

Die bedenkingen blijken inmiddels weggenomen, zeggen EU-bronnen. Binnen een maand moet het officieel rond kunnen zijn, verwacht een diplomaat.

De bevroren obligaties en beleggingen van de Russische centrale bank worden straks niet geconfisqueerd, maar de dividenden en andere opbrengsten worden afgeroomd. Die worden verzameld en apart gezet voor Oekraïne. De EU moet nog een manier vinden om het geld, naar schatting enkele miljarden per jaar, aan Oekraïne te kunnen geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties