Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

IS claimt verantwoordelijkheid dodelijke aanval op kerk Istanbul

De terroristische groep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een dodelijke aanval op een katholieke kerk zondag in Istanbul. Op Telegram verklaart een afdeling van IS de aanval te hebben uitgevoerd in reactie op een oproep van IS-leiders om joden en christenen aan te vallen.

Twee gemaskerde mannen betraden de kerk toen een mis werd gehouden. Op camerabeelden gemaakt in de kerk, geverifieerd door persbureau Reuters, is te zien hoe ze het gebouw binnenkwamen en de man neerschoten die voor hen liep. Vervolgens is te zien dat de mannen vrijwel direct daarna vertrokken.

De Turkse politie heeft inmiddels twee verdachten aangehouden, meldt de minister van Binnenlandse Zaken, Ali Yerlikaya. „Beide verdachten zijn buitenlandse staatsburgers. Eén van hen komt uit Tadzjikistan en de andere is Russisch, en we hebben vastgesteld dat ze banden hebben met Islamitische Staat”, aldus Yerlikaya.

Yerlikaya meldt ook dat de autoriteiten invallen hebben uitgevoerd op meer dan dertig plaatsen in Istanbul en tot nu toe 47 mensen hebben opgepakt, onder wie de twee verdachten.

De aanval vond zondagochtend plaats in de Italiaanse kerk Santa Maria in het district Sariyer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties