Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Drie Amerikaanse militairen gedood bij drone-aanval in Jordanië

Bij een drone-aanval op een kleine Amerikaanse legerpost in het noordoosten van Jordanië zijn drie Amerikaanse militairen omgekomen, 25 soldaten raakten gewond. Dat meldt het Amerikaanse commandocentrum in de regio, Centcom. Het was de eerste keer sinds het begin van de oorlog in Gaza dat Amerikaanse troepen door vijandelijk vuur in het Midden-Oosten zijn gedood.

Volgens het Witte Huis is de aanslag uitgevoerd door „radicale, door Iran gesteunde militante groepen die actief zijn in Syrië en Irak”, zonder een groep of beweging bij naam te noemen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In de verklaring zei president Joe Biden dat de VS de aanslag niet onbeantwoord zullen laten: „En twijfel er niet aan: we zullen alle verantwoordelijken ter verantwoording roepen op een tijdstip en op een manier die wij zelf kiezen.”

Het is onduidelijk waarom de luchtverdediging er niet in slaagde de drone te onderscheppen. Amerikaanse troepen zijn in het noordoosten van Jordanië als onderdeel van een „adviserende en ondersteunende missie” met Jordanië, aldus CNN.

Terroristische aanval

Jordanië heeft de „terroristische aanval” op de Amerikanen veroordeeld. Eerder had een Jordaanse regeringswoordvoerder gezegd dat de aanval plaatsvond op een Amerikaanse basis in Syrië, nabij de grens, maar niet op Jordaans grondgebied. Daar zijn de Jordaniërs inmiddels op teruggekomen.

Vrijdag waren er meer dan 158 aanvallen op Amerikaanse en coalitietroepen in Irak en Syrië. Die aanvallen veroorzaakten volgens Amerikaanse functionarissen echter geen ernstig letsel of schade aan de infrastructuur, meldt CNN.

In een eerder opgenomen interview met ABC News dat zondagochtend werd uitgezonden, zei de Amerikaanse topgeneraal Charles Brown dat een belangrijke taak van het leger is om ervoor te zorgen dat het conflict in Gaza zich niet uitbreidt tot een grotere oorlog in het Midden-Oosten. „Het doel is om militanten af te schrikken. We willen geen pad van grotere escalatie inslaan dat leidt tot een veel breder conflict binnen de regio.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties