Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Enorme NAVO-oefening begonnen met vertrek van marineschip uit VS

De grote NAVO-oefening Steadfast Defender 24 is nu echt begonnen. Het Amerikaanse schip de USS Gunston Hall is vertrokken vanuit de Amerikaanse staat Virginia. Dit is „de eerste tactische verplaatsing” van de exercitie, die tot en met mei zal duren. De NAVO-landen plus Zweden willen weten of ze zich zouden kunnen verdedigen als ze worden aangevallen.

De oefening is de grootste sinds 1988, zegt de NAVO. Er nemen zo’n 90.000 militairen uit 32 landen deel, onder wie 5000 uit Nederland. Dat is vooral om aan Rusland te laten zien dat de NAVO-landen in staat zijn om op grote schaal in actie te komen als een van de NAVO-landen wordt aangevallen, zegt het bondgenootschap. Het is tegelijk een manier om te testen of de strijdkrachten uit de ruim dertig landen praktisch en logistiek goed samenwerken.

„Steadfast Defender 2024 zal een duidelijke demonstratie zijn van onze eenheid, kracht en vastberadenheid om elkaar, onze waarden en de internationale orde op basis van regels te beschermen”, aldus de verantwoordelijke NAVO-opperbevelhebber Christopher Cavoli in een verklaring. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de oefening „provocatief en agressief van aard”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties