Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 18 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Donald Trump zegt volgende week gearresteerd te worden: ‘De American Dream is dood’

Voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump zei vandaag dat hij verwacht volgende week dinsdag te worden gearresteerd in verband met een onderzoek door de officier van justitie in Manhattan. Trump roept op tot protesten nu de rechtshandhaving in New York zich voorbereidt op een mogelijke aanklacht.

In een post op zijn eigen sociale media-platform, Truth Social, zei Trump, verwijzend naar zichzelf, dat de „leidende Republikeinse kandidaat en voormalig president van de Verenigde Staten volgende week dinsdag zal worden gearresteerd.” Hij schreef: „Protesteer, neem onze natie terug”, uitsluitend in hoofdletters.

Zwijggeld

De zaak waarnaar Trump vermoedelijk verwijst draait om het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels, met wie hij een relatie zou hebben gehad. Trump zegt dat hij uit gelekte berichten kan opmaken dat hij dinsdag wordt opgepakt. Er is echter geen enkel tijdschema bekendgemaakt voor het werk van de jury in deze zaak.

Het bericht is niet bevestigd door de openbaar aanklager, maar er wordt volop gespeculeerd dat een aanklacht waarschijnlijk is. Als Trump wordt aangeklaagd zou hij de eerste voormalige president worden die strafrechtelijk wordt vervolgd. Het zou ook zijn poging om de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024 te worden in gevaar brengen, al zei hij zelf dat ook als hij wordt aangeklaagd, hij doorgaat met zijn campagne.

Trump en Daniels

Daniels had afgelopen week een ontmoeting met de aanklagers. Haar advocaat heeft laten weten dat zij heeft ingestemd zichzelf beschikbaar te stellen als getuige, of voor verder onderzoek. Trump is eerder deze maand uitgenodigd door het team van openbaar aanklager Alvin Bragg om te getuigen, maar hij zou dit hebben geweigerd. Volgens juridische experts is de uitnodiging een teken dat de aanklacht nabij is.

Daniels beweert in 2006 seks te hebben gehad met de voormalig president. Tien jaar later betaalde een advocaat van Trump 130.000 dollar aan zwijggeld, naar eigen zeggen uit eigen zak, net voor de presidentsverkiezingen van 2016. Naar verluidt om te voorkomen dat Daniels naar buiten zou treden over een affaire. Trump ontkent dat hij ooit iets met Daniels heeft gehad.

https://twitter.com/BennettJohnT/status/1637059987439595522

‘De American Dream is dood’

Verdeeld over meerdere berichten schreef de voormalig president, die zich onlangs opnieuw kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap, onder andere: „Ons land is een derdewereldland en stervende. De American Dream is dood.” Trump benadrukt in het bericht dat de verkiezingen „zijn gestolen, en daarmee ook het hart van onze natie.” Het Openbaar Ministerie in Manhattan wil niet reageren nadat Amerikaanse media om commentaar hebben gevraagd.

Het onderzoek is een van de vele juridische problemen waarmee Trump wordt geconfronteerd terwijl hij de Republikeinse nominatie voor het presidentschap probeert binnen te halen. In de staat Georgia onderzoekt een aanklager de pogingen van Trump en zijn bondgenoten om zijn verkiezingsverlies in 2020 in de zuidelijke staat ongedaan te maken. Ook loopt er een landelijk onderzoek tegen Trump naar zijn omgang met geheime documenten en zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanval op het Capitool begin 2021.

‘Grens is in zicht’ om uitfans te weren, suggereren politiebonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.