Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 29 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Trump trapt verkiezingscampagne af: ‘Bozer en nog meer vastberaden’

Donald Trump is gisteren begonnen aan zijn campagne om opnieuw in het Witte Huis te terecht te komen. De 76-jarige oud-president trapte de campagne af met toespraken voor een klein publiek in de staten New Hampshire en South Carolina. Daar sprak hij voor zo’n tweehonderd mensen.

Hij zei tegen zijn toehoorders dat hij dit keer bozer is dan tijdens eerdere campagnes, maar dat hij ook nog meer vastberaden is. Ook herhaalde hij zijn eerdere bewering over dat er volgens hem gerommeld is met de verkiezingsuitslagen van 2020, toen hij verloor van Joe Biden. Tijdens zijn toespraak zei Trump dat de presidentsverkiezing van volgend jaar de enige kans is om het land te redden.

Trump spreekt zich fel uit tegen transgenderrechten

Daarnaast sprak hij zich fel uit tegen transgenderrechten en de kritische rassentheorie, de studie rond de effecten van institutioneel racisme. „We gaan de linkse radicale racisten en perverselingen, die onze jeugd willen indoctrineren, stoppen en we gaan ervoor zorgen dat zij met hun Marxistische handen van onze kinderen afblijven”, aldus Trump.

De voormalig president kan deze keer op minder steun rekenen van zijn eigen Republikeinse partij, waarbinnen verschillende kopstukken van plan zijn ook een gooi te doen naar het presidentschap. Onder meer de gouverneur van New Hampshire, een van de staten die Trump gisteren bezocht, overweegt een eigen campagne. Trump gaf in een van zijn toespraken flink af op leden van de Republikeinse partij die zich niet trouw aan hem hebben getoond. Volgens hem zijn zij ‘nog gevaarlijker dan Democraten’.

Eerste kandidaat voor Republikeinse presidentsnominatie

Trump was de eerste kandidaat die zich meldde voor de Republikeinse presidentsnominatie in de verkiezingen van 2024. Dat deed hij al vorig jaar november tijdens een toespraak, die live op televisie werd uitgezonden. „Om Amerika weer groot te maken, kondig ik vanavond mijn kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten aan”, zei hij toen tegen een juichende menigte van donateurs en trouwe aanhangers.

Kijkers Wie is de Mol? dolenthousiast over vierde aflevering: ‘Briljant!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.