Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Trump op Twitter: ‘Ik erken verkiezingsoverwinning Biden niet’

Donald Trump heeft vandaag op Twitter voor het eerst gezegd dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen, maar hij voegde er gelijk aan toe dat dit het gevolg is van gepleegde fraude bij de Amerikaanse stembusgang en dat hij de uitslag niet erkent.

„Hij won omdat er geknoeid is bij de verkiezingen”, twitterde de Amerikaanse president over zijn Democratische tegenstrever Biden. In hoofdletters voegde Trump eraan toe dat toezicht bij de verkiezingen niet was toegestaan. Met de gebruikte software zouden de uitslagen vervalst zijn. „Al de technische ‘fouten’ die plaatsvonden tijdens de verkiezingsavond waren eigenlijk hen die de verkiezingen probeerden te stelen die betrapt werden.”

‘Zieke grap’

Ook herhaalde Trump vandaag zijn claim dat stemmen per post geknoei in de hand werkt. Hij noemt poststemmen ‘een zieke grap’. „Hij won alleen maar in de ogen van de fake nieuwsmedia. Ik erken niets! We hebben nog een lange weg te gaan. Dit was een gemanipuleerde verkiezing”, schrijft Trump op Twitter.

Vier dagen na de verkiezingen van 3 november overschreed Biden met winst in de staat Pennsylvania de drempel van 270 kiesmannen die nodig zijn om zeker te zijn van het presidentschap. Nadat de stemmen in alle staten waren geteld, bleek de voormalige vicepresident 306 kiesmannen binnen te hebben gehaald, maar Trump bleef zich verzetten tegen de overwinning van Biden omdat er gefraudeerd zou zijn, zonder daarvoor met bewijzen te komen. Met rechtszaken probeert hij nu zijn gelijk te halen.

Pfizer

Ron Klain, Bidens voorgenomen stafchef van het Witte Huis, zei zondag in een interview met zender NBC dat Trumps regering komende week het team dat Bidens presidentschap voorbereidt moet erkennen, zodat ze informatie over de nationale veiligheid kunnen ontvangen en plannen kunnen maken om de coronapandemie aan te pakken. Bidens team is van plan deze week te spreken met farmaceutisch bedrijf Pfizer en andere bedrijven over corona, maar moet toestemming van Washington afwachten om echt met corona aan de slag te kunnen gaan. Klain drong er ook op aan dat het Amerikaanse Congres instemt met het beschikbaar stellen van extra geld in de strijd tegen corona.

Lees ook: Aantal positieve coronatesten fors lager dan zaterdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump op Twitter: ‘Ik erken verkiezingsoverwinning Biden niet’
Sluiten