Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 17 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de uitslagen van de Amerikaanse midterm-verkiezingen

De Republikeinse partij heeft de meerderheid in het Huis te pakken. Peilingbureau Edison Research constateerde vannacht dat de Republikeinen de benodigde 218 zetels hebben behaald die nodig zijn voor een meerderheid. Een klinkende overwinning werd het zeker niet, terwijl dat wel was voorspeld.

Amerikanen gingen afgelopen dinsdag, op 8 november, naar de stembus voor de belangrijke tussentijdse verkiezingen: de zogeheten midterms. Daarbij wordt gestemd voor onder meer het Huis van Afgevaardigden, een deel van de Senaat en een deel van de gouverneurs.

Democraten behouden controle in staat

Voor deze verkiezingen hadden de Democraten nog de meerderheid in beide kamers. Er werd voorspeld dat de Republikeinse Partij een grote overwinning zou boeken, maar de voorspelde ‘rode golf’ die over het land zou trekken bleef uit. Opvallend was dat vooral Republikeinse kandidaten die worden gesteund door Donald Trump lager scoorden dan verwacht. De kritiek op de oud-president zwelt dan ook aan binnen de partij, wat hem er overigens niet van weerhield om aan te kondigen dat hij opnieuw een gooi naar het presidentschap gaat doen.

Dit weekend werd al duidelijk dat de Democraten een meerderheid in de Senaat behouden. De Democratische senator Catherine Cortez Masto won in een nek-aan-nekrace in de staat Nevada van haar Republikeinse tegenstander Adam Laxalt. Hiermee blijven de Democraten in de Senaat de controle behouden.

Reacties van Biden en McCarthy na uitslag verkiezingen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Kevin McCarthy, de Republikeins fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden, gefeliciteerd met de overwinning. McCarthy volgt Nancy Pelosi als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Biden zegt er naar uit te kijken om samen te werken met de Republikeinen in het Huis om zo „resultaten te bereiken voor hardwerkende families”. Ook zei hij: „Het Amerikaanse volk wil dat we iets voor elkaar krijgen. Ik ben bereid met iedereen, Republikeinen of Democraten, samen te werken om dat voor hen te bewerkstelligen.”

McCarthy reageerde op Twitter op de overwinning van zijn partij. „Republikeinen hebben het Huis officieel ‘geflipt’. Amerikanen zijn eraan toe een nieuwe weg in te slaan en de Republikeinen in het Huis zijn er klaar voor om dat waar te maken.”

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Anne-Marie Rozing

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.