Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 13 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Democraten behouden controle Amerikaanse Senaat: ‘Een overwinning en rechtvaardiging’

De Democraten behouden hun meerderheid in de Amerikaanse Senaat. De Democratische senator Catherine Cortez Masto heeft de nek-aan-nekrace in de staat Nevada gewonnen van haar Republikeinse tegenstander Adam Laxalt. Dankzij die overwinning behouden de Democraten de controle in de Senaat.

Amerikanen stemden dinsdag voor de belangrijke tussentijdse verkiezingen, de zogeheten midterms. Daarbij wordt gestemd voor onder meer het Huis van Afgevaardigden, een deel van de Senaat en een deel van de gouverneurs.

Vicepresident Kamala Harris geeft doorslag

Met de nipte herverkiezing van de 58-jarige Cortez Masto hebben de Democraten nu 50 Senaatszetels in handen. Dat is voor de partij genoeg om nog tot 2024 controle te behouden over de Senaat, omdat vicepresident Kamala Harris bij een gelijke stemming de doorslag mag geven.

Cortez Masto, oud-procureur-generaal van Nevada, bekritiseerde haar rivaal Laxalt vanwege zijn conservatieve houding tegenover abortusrechten en zijn ontkenning van de nederlaag van Donald Trump bij de presidentsverkiezing van 2020. Voor de oud-president is het verlies van Laxalt een nieuwe tegenslag. Bijna alle Trumpisten die de complottheorieën over de verkiezingen van 2020 aanhingen zijn door de Democraten verslagen, zo meldt The New York Times.

Democraten wonnen ook in Arizona

Vrijdag werd al duidelijk dat de Democraten ook in Arizona hadden gewonnen. Senator Mark Kelly won het daar van zijn Republikeinse tegenstander Blake Masters. Nu de Democraten ook in Nevada gewonnen hebben, is de strijd beslist. Als de Democraten op 6 december ook nog in Georgia winnen, waar een tweede ronde wordt gehouden omdat de resultaten te dicht bij elkaar lagen, kan de partij haar meerderheid nog uitbreiden naar 51 zetels.

Voor president Joe Biden is het behoud van de Senaat een grote opsteker. „Het resultaat weerspiegelt de kwaliteit van de kandidaten”, zei hij. In de strijd om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden staan de Republikeinen echter op voorsprong, met 211 zetels tegenover 204 voor de Democraten.

„Deze verkiezing is een overwinning en een rechtvaardiging”, zei ook de Democratische senaatsleider Chuck Schumer tijdens een persconferentie in New York. In de winst voor Catherine Cortez Masto ziet Schumer bevestiging dat zijn partij op het juiste spoor zit en ook dat kiezers uiteindelijk niets voelen voor extremistische, door Trump gesteunde kandidaten.

Oekraïense minister zegt dat ‘gezamenlijke overwinning’ nadert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.