Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Reporter in Kiev moet live in uitzending bukken voor raketaanval

In Oekraïense steden verspreid over het hele land zijn raketaanvallen geweest. Ook op de hoofdstad Kiev zijn raketten afgevuurd. Daar zijn meerdere doden en gewonden gevallen vanwege de raketaanvallen. President Zelenski roept mensen op om voorlopig binnen te blijven. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn.

Een verslaggever van de BBC was live in de uitzending toen de raketaanval vanochtend op de Oekraïense hoofdstad Kiev begon. Hij vertelde in eerste instantie over de oorlog, toen er ineens raketten over zijn hoofd vlogen. Hij bukte gauw en liep uit beeld. De regie schakelde daarna snel naar de presentator van het nieuwsprogramma.

De journalist, Hugo Bachega, wist direct na de raketaanval een schuilplek te vinden. Een uur later wist de BBC het contact met de verslaggever te herstellen.

Raketaanval vergelding na explosie op Krimbrug?

Het zijn de eerste aanvallen op de Oekraïense hoofdstad sinds juni. Mogelijk is het een vergelding na de aanslag op de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Twee dagen geleden vond daar een grote explosie plaats. Het Kremlin geeft Oekraïne daar de schuld van, Oekraïne wijst juist naar Rusland.

Overigens lijkt het er volgens de eerste berichten op dat het zowel geen Rus als Oekraïner was, die eergisteren de truck vol met explosieven bestuurde. De vermoedelijke dader zou een man uit Azerbeidzjan zijn, die in Rusland woonde. Over zijn motief is nog niks bekend.

Bombardementen in veel Oekraïense steden

De metro in de hoofdstad van Oekraïne wordt opnieuw als schuilplaats ingezet, net zoals dat afgelopen zomer ook al gebeurde, meldden plaatselijke media. De eerste explosies waren in het centrum van de stad kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn.

Enkele minuten voor de knallen zou het luchtalarm zijn afgegaan in het hele land. Ook in andere steden zijn explosies gemeld, met name in Dnipro, Lviv, Ternopil en Zaporizje. Er zouden bombardementen zijn in meer dan twintig provincies.

Veel foto’s en video’s van de raketaanvallen op Kiev (en andere steden)

Op Twitter stromen foto’s en video’s van de raketaanvallen binnen. Zo schrijft een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er een raket is ingeslagen in de buurt van het hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst en het kantoor van president Zelenski.

Anderen delen foto’s en video’s die de impact van de aanvallen laten zien.

Russen in straatinterviews opvallend uitgesproken over de mobilisatie

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.