Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vermoedelijke dader explosie Krimbrug bekend (spoiler: het is géén Oekraïner)

Wie zat er achter de explosie van de Krimbrug? Nee, het was geen Rus, maar ook geen Oekraïner die de Krimbrug gisteren met een bom in een vrachtwagen deels opblies. Althans, zo lijkt het. Volgens de eerste berichten is het heel iemand anders geweest die gisteren de truck vol met explosieven bestuurde, al kwam hij wel uit Rusland.

De verbinding tussen het door Moskou geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim en het Russische vasteland raakte zaterdag beschadigd nadat er vermoedelijk een bom in een vrachtwagen afging. Het is nog steeds niet zeker wie achter het opblazen van een deel van de brug zit, maar er zijn wel sterke vermoedens.

Oekraïne heeft de aanslag niet opgeëist en zegt dat Rusland er zelf achter zit. De ontploffing op de Krimbrug is het resultaat van een interne machtsstrijd in Moskou, stelde Kiev eerder. „Volgens alle aanwijzingen reed de vrachtwagen de brug vanuit de Russische kant op. Het is dus in Rusland waar de antwoorden moeten worden gezocht. Dit alles wijst duidelijk op een Russisch spoor”, zei een adviseur van de Oekraïense president Zelenski.

‘Chauffeur woont in Rusland, maar is een man uit Azerbeidzjan’

Het persbureau van Azerbeidzjan heeft meer informatie over de vermoedelijke dader van de Krimbrug-explosie. Volgens deze nieuwsdienst klopt het dat de chauffeur uit Rusland komt. Hij woont om precies te zijn in de regio Krasnodar, schrijft persbureau Turan. De bestuurder was echter geen Rus, maar een 51-jarige man uit Azerbeidzjan.

Het persbureau heeft een videoboodschap van de neef van de vermoedelijke dader in handen. De vrachtwagen die gisteren op de Krimbrug werd opgeblazen, staat op zijn naam. Maar deze Samir Yusubov verklaart op die video niks met de explosie te maken te hebben. Het is zijn oom die de wagen bestuurt, zegt hij.

Volgens het persbureau is de dader ene Mahir Yusubov. Hij stierf als gevolg van de explosie en was daarmee een van de drie doden die vielen. Volgens verschillende Russische kanalen vinden er huiszoekingen plaats in de woonplaats van de Yusubovs.

Krimbrug deels ingestort na explosie van bom in vrachtwagen

Eerder zei Rusland dat de explosie was veroorzaakt door een bom in een vrachtauto en dat de eigenaar van deze wagen uit Rusland kwam. Door de ontploffing stortte een deel van de verkeersbrug in, maar inmiddels is het verkeer weer hervat op het rijdek dat niet is beschadigd. Ook treinen op de ernaast liggende spoorbrug rijden weer.

De Russische president Vladimir Poetin heeft een betere beveiliging van de belangrijke Krimbrug bevolen. Ook de leidingen en installaties die de Krim van aardgas en stroom voorzien, moeten beter worden bewaakt. De Russische veiligheidsdienst FSB wordt verantwoordelijk voor de versterkte veiligheidsmaatregelen.

Vorige week sprak het Metro-panel zich nog uit over de stelling of Oekraïne, tegen de verwachtingen in, de oorlog kan gaan winnen.

Russen in straatinterviews opvallend uitgesproken over de mobilisatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.