Iza de Bruin
Iza de Bruin Tech 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ongevaldetectie iPhone 14 werkt nog niet optimaal: waarschuwt hulpdiensten tijdens wilde achtbaanritten

De nieuwe iPhone 14 heeft meerdere nieuwe functies geïntroduceerd. Eén daarvan is de ongevaldetectie, die registreert wanneer er een ongeluk plaatsvindt en dan ook meteen het alarmnummer belt. Dat klinkt heel handig, maar het werkt nog niet perfect: de functie heeft namelijk de Amerikaanse hulpdiensten meerdere keren onterecht ingelicht.

Dat gebeurde voornamelijk toen de gebruikers in een achtbaan zaten, meldt The Wall Street Journal.

iPhone 14 meet G-krachten

Het is overigens niet alleen de nieuwe iPhone 14 die zorgt voor overlast met de functie die begin vorige maand het leven is geroepen is. Zowel de Apple Watch serie 8, SE en Ultra detecteren ongelukken. Deze apparaten zijn namelijk uitgerust met een zogenaamde gyroscopische sensor en een high-g accelerometer. Dat laatste stukje tech is een sensor die hoge G-krachten registreert.

Die sensoren zijn zo geprogrammeerd dat ze G-krachten die bij een verkeersongeluk vrijkomen, herkennen. Wanneer dat het geval is, neemt de iPhone of Apple Watch actie door een waarschuwing af te geven. Als de gebruiker die tien seconden lang negeert – wat best logisch is als je drie loopings achter elkaar hebt tijdens je achtbaanrit – belt het toestel automatisch de hulpdiensten.

Tijdens een wilde achtbaanrit komen hoge G-krachten vrij. De sensoren in de iPhone 14 en Apple Watch Series 8 registreren dan ten onrechte een verkeersongeluk.

Noodoproepen met veel gegil in achtbaan

Volgens The Wall Street Journalverslaggever Joanna Stern zijn de Amerikaanse hulpdiensten al minstens zes keer ingeschakeld tijdens een achtbaanrit in amusementspark Kings Island. In een van de opnames van een noodoproep is het gegil van de inzittenden te horen.

Eén persoon die dit overkwam, was een tandarts uit Amerika. Zijn telefoon belde het noodnummer, en volgens het 911-verslag werd er ook een ambulanceteam naar het pretpark gestuurd. Zij konden echter (natuurlijk) geen ongeval vinden. De tandarts had pas door wat er gebeurde toen ze, heel ironisch, bij de botsauto’s stond. Ze belde toen de hulpdiensten terug om de vertellen dat alles goed ging.

Gebruikers van de iPhone 14 en de Apple Watch Series 8 kunnen de ongevaldetectie uitschakelen in het instellingenmenu.

Artiesten als Danny Vera nostalgisch in de Veronica Express: ‘Het ruikt hier zelfs vintage’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.