Iza de Bruin
Iza de Bruin Buitenland 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vermiste Iraanse klimster terug in thuisland: ‘Ik was hoofddoek vergeten om te doen’

Afgelopen weekend was er een hoop onrust over de Iraanse sportklimster Elnaz Rebaki. Zondag deed ze mee aan een groot toernooi in Zuid-Korea zonder hoofddoek, maar na afloop was er geen spoor meer van haar te bekennen en vreesden mensen voor het ergste. Vandaag is het nieuws naar buiten gekomen dat ze terug is in haar thuisland.

Rebaki benadrukte op de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran dat ze haar hoofddoek per ongeluk niet had omgedaan, al is het de vraag of die verklaring recht doet aan de waarheid.

Verklaring van Elnaz Rebaki

„Het was totaal niet mijn intentie om de hoofddoek niet te dragen. Ik werd onverwachts opgeroepen en moest direct klimmen. Terwijl ik druk was met mijn schoenen en uitrusting, ben ik in de haast vergeten om mijn hidjab om te doen”, vertelt Rebaki op Instagram.

De klimster had slechts een sportband op haar hoofd. Met het niet dragen van de hidjab overtrad ze de Iraanse wetten voor vrouwelijke sporters, want zij moeten hun haren sinds 1979 in het openbaar bedekken. Ook tijdens sportwedstrijden.

‘Met gerust hart terug in Teheran’

De wereld vermoedde dat de sportster actie voerde met het bewust niet dragen van haar hoofddoek. De 22-jarige Masha Amini overleed namelijk nadat de religieuze politie haar had opgepakt omdat ze haar hoofd niet voldoende zou hebben bedekt. Sindsdien zijn er over de hele wereld protesten. Ook in Nederland wordt er bij de Iraanse ambassade zo goed als non-stop geprotesteerd.

De vraag daarom is of Rebaki inderdaad vergeten was haar hoofddoek om te doen, of dat ze door de autoriteiten gedwongen is om dit verhaal te vertellen. Het is een publiek geheim dat de Iraanse regering vaak druk uitoefent op demonstranten om in de staatsmedia met een (nep) excuus te komen voor hun actie.

De vrienden van Rebaki waren de afgelopen dagen erg bezorgd en vertelde aan de BBC dat ze geen contact met haar konden krijgen. Zij dachten dat de klimster haar telefoon en paspoort moest inleveren.

„Dit is allemaal niet gebeurd”, zei Rebaki op de luchthaven. „We kwamen volgens plan terug in Iran. Alles is volgens plan verlopen. Hoewel ik veel spanning en stress heb beleefd, ben ik nu met een gerust hart terug in Teheran.”

Pissebedden bezorgen Utrecht onderscheiding, dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.