Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Demonstratie in Den Haag na dood van Mahsa Amini in Iran: ‘Weg, moordenaar!’

Voor het nieuwe Tweede Kamergebouw in Den Haag demonstreren vandaag mensen uit protest tegen de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran. Zij stierf vorige week nadat ze door de religieuze politie was opgepakt voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften. De demonstratie is georganiseerd vanuit de Iraans-Nederlandse gemeenschap.

Er staat een grote groep mensen, ruim honderd, met Iraanse vlaggen en spandoeken. Mensen scanderen „weg, weg, moordenaar”, „weg met dictatuur, we willen geen totalitair regime in Iran, mijn lichaam mijn beslissing, vrouw, leven, vrijheid” en op spandoeken staan teksten als „de laatste 48 uur is er in Iran geen internet geweest”.

Wereldwijde demonstraties tegen dood Mahsa Amini

De Iraanse politie ontkent geweld te hebben gebruikt tegen Amini. Sinds haar dood demonstreren duizenden mensen in tal van Iraanse steden tegen de repressieve koers van het regime. In veel steden hebben vrouwen hun haar afgeknipt als protest tegen de dood van Amini. Ook bij het protest in Den Haag knipten enkelen hun haar af.

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1572635674519699459

Shirin Ghahramani stelt vandaag namens de Iraans-Nederlandse gemeenschap steun en solidariteit te missen van Nederland. „Mensen zijn zo klaar met de Iraanse regering. Vrouwen zijn doelwit van dictatuur in Teheran. Niet mogen fietsen bijvoorbeeld, een van de normaalste zaken van de wereld, dat is daar een issue. Mensen zijn er klaar mee, ze willen niet meer onderdrukt worden. De Iraanse republiek pakt protesten hard aan, maar mensen zijn niet bang en gaan gewoon door.”

Iran stelt onderzoek in

Ook in andere landen zijn er protesten uitgebroken. Vrouwen verbranden hun hoofddoeken en knippen wereldwijd hun haar af uit protest tegen de hardhandige zedenpolitie en de strenge kledingvoorschriften. Bij de protesten in Iran zijn al zeker zeventien mensen omgekomen. De Iraanse president zegt een onderzoek in te stellen naar de dood van Amini, maar noemt de westerse kritiek op het Iraanse politiegeweld tegelijkertijd „hypocriet”. 

https://twitter.com/ashoswai/status/1571200129071480833

In het NOS Radio 1 Journaal doet Shirin Ghah-Ramani, een Iraanse vrouw die in de jaren 80 het land uit is gevlucht, haar verhaal over de situatie in hun land. „Het raakt me heel erg”, vertelt ze over de situatie. „Ik heb ontzettend veel respect voor Iraanse vrouwen en ik ben echt trots op hoe zij zich verzetten tegen de dictatuur in Iran. Het regime probeert al 43 jaar zijn islamitische normen en waarden op de maatschappij te drukken en daarbij zijn de vrouwen hun primaire doelwit.” Volgens haar zijn Iraniërs al jarenlang klaar met de situatie in hun land. „Wat er gebeurd is met Mahsa Amini was eigenlijk de laatste druppel. Mensen denken dat ze de volgende Mahsa kunnen zijn.”

Spaanse chauffeur truckdrama had cocaïne in zijn bloed, maar is nog op vrije voeten 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.