Iza de Bruin
Iza de Bruin Buitenland 18 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Iraanse topklimster Elnaz Rebaki vermist na wedstrijd zonder hoofddoek

Verontrustend nieuws over de Iraanse topklimster Elnaz Rekabi. Zij is spoorloos verdwenen nadat ze meedeed aan de klimkampioenschappen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Haar vrienden zijn bezorgd omdat ze geen contact meer kunnen krijgen en de sportster vermoedelijk is meegenomen naar de Iraanse ambassade.

Er wordt gespeculeerd dat haar verdwijning te maken heeft met het feit dat ze tijdens de klimkampioenschappen niet haar verplichte hoofddoek droeg.

Sportband ter protest

De 33-jarige Elnaz Rebaki deed dit weekend nog iets ‘historisch’, omdat ze uit protest tegen de Iraanse autoriteiten geen hoofddoek droeg. De klimster had slechts een sportband op haar hoofd. Met het niet dragen van de hijab overtrad ze de Iraanse wetten voor vrouwelijke sporters, want zij moeten hun haren sinds 1979 in het openbaar bedekken. Ook tijdens sportwedstrijden.

Wat er precies aan de hand is, blijft onduidelijk. Al melden meerdere bronnen dat haar paspoort en telefoon in Zuid-Korea in beslag zijn genomen door de Iraanse autoriteiten. Morgen zou de delegatie terugvliegen naar hun thuisland, maar Rekabi heeft volgens bronnen haar hotel al verlaten.

Lof omgeslagen naar bezorgdheid voor Elnaz Rebaki

Rebaki is de tweede Iraanse vrouwelijke sporter die haar wedstrijd heeft kunnen afmaken terwijl ze geen hoofddoek droeg, stelt de BBC. Ze kreeg door haar actie veel lof op social media.

Die lof is uiteindelijk omgeslagen naar bezorgdheid. Na alles wat er speelt in Iran kan dit geen goed teken zijn. In het land wordt de afgelopen weken geprotesteerd vanwege de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in een politiecel. Zij werd door de Iraanse religieuze politie opgepakt omdat zij haar hoofd niet voldoende bedekt zou hebben. Na haar volgden vele anderen die hetzelfde lot overkwamen.

De protesten hebben zich over de hele wereld verspreid: politici en beroemdheden knippen hun lange lokken af en ook bij de Iraanse ambassade in Den Haag wordt continu actiegevoerd.

Actievoerders Animal Rebellion gooien pakken melk leeg in supermarkten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.