Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 12 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Nu Duitse boeren in actie, maar om een heel bijzondere reden

Duitse boeren in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben gisteravond een protestactie gehouden. De Duitse boeren ook al, maar daar is toch niets aan de hand als het om stikstof gaat?, zul je zeggen. Klopt.

De protsten van de Duitse boeren zijn uit solidariteit met de boeren in Nederland. Zij stonden met zo’n zeventig tractoren op negen bruggen boven snelwegen tussen Ibbenbüren en Ladbergen. Dat meldt de Duitse politie vandaag.

Geen last van de Duitse boeren

De demonstratie was volgens de politie vreedzaam en leverde geen verkeershinder op. Toch is de politie een strafrechtelijke procedure gestart tegen de initiatiefnemer van de actie. De demonstratie van de boeren was namelijk niet aangemeld. In Duitsland moet een demonstratie 48 uur van tevoren worden aangemeld bij de autoriteiten.

In Nederland zijn de laatste tijd veel boerenprotestenacties tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De boeren vrezen dat die plannen hun bedrijven hard zullen raken. Vanmorgen klommen de melkveehouders na alle blokkeeracties van de afgelopen weken in de pen. Zij geven aan premier Mark Rutte aan dat zij wel degelijk alternatieve ‘stikstof-plannen’ in Den Haag hebben in gediend. „Maar daar is helemaal niets mee gedaan”, viel te lezen in de brief van de boeren, die werd gepubliceerd in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Boeren roepen heel Nederland op tot korte staking

Maar hoe gaat het nu verder met de boeren in Nederland? Boerenactiegroep Agractie roept Nederlanders op deze vrijdag een kwartier het werk neer te leggen om zo hun „solidariteit met de boer” te laten zien. De organisatie heeft een actiewebsite gemaakt met daarop ook verschillende andere suggesties. Die gaan van „maak een selfie met een boerenzakdoek” tot „hang een omgekeerde Nederlandse vlag halfstok”. Over die omgekeerde vlag is trouwens heel wat te doen. Zo vindt Ridder Militaire Willems-Orde Marco Kroon dat de boeren ‘van ons nationale teken af moeten blijven‘.

Agractie spreekt van een „wanhoopsoffensief” van boeren in Nederland „die strijden voor hun bestaansrecht”. Boeren voeren al weken actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waarvan zij vrezen dat het hun bedrijven hard zal raken. „Nederland staat in brand”, zegt voorzitter van Agractie Nederland Bart Kemp in een vlog. Daarom pleit de actiegroep voor een „standstill” van vijftien minuten. „Laat je solidariteit zien en horen.”

Amstel Gold Race / Heineken op de vingers getikt, want winnaars hielden een te groot glas bier vast

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nu Duitse boeren in actie, maar om een heel bijzondere reden
Sluiten