Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 8 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Japans oud-premier Shinzo Abe overlijdt na aanslag, wereldleiders reageren geschokt op ‘laffe moord’

Terwijl de wereld hoopte op een wonder, is inmiddels bevestigd dat de Japanse voormalige minister-president Shinzo Abe (67) is overleden. Hij werd neergeschoten tijdens een speech in de stad Nara. Wereldleiders spreken hun verdriet en verbijstering uit over de aanslag op de oud-premier.

Een politieke moord schudt vandaag Japan op. De dader, een man van in de veertig, is inmiddels opgepakt. En op social media gaan beelden rond van de aanslag. Waarop te zien is dat de schutter na zijn schoten met een zelfgemaakt wapen overmeesterd wordt door beveiligers.

Aanslag kost oud-premier Abe het leven

Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) hield Abe een toespraak voor de Senaatsverkiezingen van aankomende zondag. Daar werd hij onverwachts beschoten, wat hem dus uiteindelijk zijn leven kostte.  De dader zou een voormalig lid van de zelfverdedigingstroepen zijn, oftewel het nationale leger van Japan.

Wereldleiders reageren op moord Shinzo Abe

Verschillende wereldleiders reageren geschokt op de aanslag op Abe. Onder meer Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, de aftredend Britse premier Boris Johnson, de Indiase premier Narendra Modi, voorzitter van de Europees Commissie Ursula von der Leyen, Franse president Emmanuel Macron en onze eigen Mark Rutte, lieten weten verbijsterd en geraakt te zijn door de aanslag.

De Japanse premier Fumio Kishida blies zijn verkiezingscampagne af na de moordaanslag. „Dit is een barbaarse daad tijdens het voeren van een verkiezingscampagne, wat de basis is van onze democratie, en het is absoluut onvergeeflijk”, sprak hij.

Verkiezingen in Japan

De verkiezingen die aankomende zondag plaatsvinden, waren bedoeld voor het Hogerhuis van het parlement. De verwachtingen waren dat de regeringspartij van Abe, de LDP, een overwinning zou behalen. Inmiddels is bekend dat deze verkiezingen, ondanks de moord op de voormalig premier, toch doorgaan. Volgens premier Fumio Kishida wordt er nooit toegegeven aan geweld. Daarom hervat men de verkiezingscampagne zaterdag. Kishida sprak uit dat het belangrijk is om de vrije en eerlijke verkiezingen te beschermen. En dat de aanslag op Abe geen invloed heeft op het dagelijkse bestuur.

Abe was een Japans politicus van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) en voormalig premier van Japan. De politicus stond bekend om zijn nauwe (economische) banden met de Verenigde Staten.

Boer Jouke wil gesprek met schietende agent: ‘Knap dat hij bij Op1 zat, held’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Japans oud-premier Shinzo Abe overlijdt na aanslag, wereldleiders reageren geschokt op ‘laffe moord’
Sluiten