Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 19 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Agenten durfden 18-jarige schutter op basisschool in Uvalde niet neer te schieten

Twee Amerikaanse agenten worden ervan beschuldigd dat ze niet hebben ingegrepen bij de schietpartij op een basisschool in Uvalde in de staat Texas afgelopen mei. De agenten hadden de schutter nog voor hij het schoolgebouw inging kunnen tegenhouden.

Dat zegt een sheriff naar aanleiding van het onderzoek naar de bloedige school shooting in de plaats Uvalde. De agenten, van wie er één gewapend was met een AR-15, zouden te lang gewacht hebben met ingrijpen en ze zouden de schutter zelfs buiten de school zijn gepasseerd. Dat meldt The New York Times. Volgens de sheriff hebben de agenten een kans om de 18-jarige schutter, Salvador Ramos, tegen te houden gemist.

Agenten durfden niet te schieten

Het zou gaan om enkele seconden waarin de agenten een besluit moesten nemen. Ze besloten uiteindelijk om Ramos niet neer te schieten. De agenten waren bang om het vuur te openen omdat de kans bestond dat er ook kinderen geraakt zouden worden, die op dat moment buiten speelden.

Volgens een Republikeinse wetgever die het onderzoek leidt en zich publiekelijk begon af te vragen waarom de agenten niet of moeizaam meewerkten, zijn de politiefunctionarissen van Uvalde pas afgelopen vrijdag om tafel gaan zitten om de schietpartij uitgebreid te bespreken met de onderzoekscommissie. „Het duurde iets langer dan we aanvankelijk hadden verwacht”, zei Dustin Burrows, lid van het Huis van Afgevaardigden van Texas.

Burrows liet eerder al weten dat hij vindt dat het onderzoek niet snel genoeg gaat. Op Twitter vroeg hij zich af waarom de politie van Uvalde zo moeizaam meewerkt aan het onderzoek.

Negentien kinderen en twee leraren kwamen om bij schietpartij Uvalde

Bij de schietpartij op de basisschool kwamen negentien kinderen en twee leraren om het leven. Nog eens zeventien andere mensen raakten gewond.

Van over de hele wereld kwamen geschokte reacties op het bloedbad. En ook president Joe Biden sprak zich fel uit tegen de wapenwet in zijn land. „In godsnaam, wanneer staan we tegen de wapenlobby op? We moeten handelen”, zei hij. Als Democratische presidentskandidaat beloofde Biden om strengere wapenwetgeving door te voeren. Maar de president en zijn partijgenoten hebben daar niet genoeg stemmen voor in het Congres.

Johnny de Mol hint op terugkeer op televisie, wil weer HLF8 presenteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.