Nina den Bouw
Nina den Bouw Buitenland 4 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Zelenski reageert op gruwelijke beelden uit Boetsja, terwijl Rusland claimt dat ze ‘besteld’ zijn

De roep om nieuwe sancties tegen Rusland neemt toe, vanwege de gruweldaden in vooral de Oekraïense plaats Boetsja, die aan Russische troepen worden toegeschreven. Volgens Oekraïense media zijn inmiddels meer dan 330 lichamen van burgers geborgen na het bloedbad daar. De zoektocht naar slachtoffers gaat vandaag verder. Sommige lichamen zijn begraven in achtertuinen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak van vermeende gevallen van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en „mogelijke genocide”. „We zullen al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat degenen die deze oorlogsmisdaden hebben gepleegd niet ongestraft blijven en in dit specifieke geval voor het Internationaal Strafhof kunnen verschijnen.”

Sommige beelden in dit artikel kunnen als schokkend worden ervaren. 

Rusland beweert dat beeldmateriaal is ‘besteld’

Rusland ontkent dat het achter de slachtpartij zit en beweert dat het beeldmateriaal is „besteld” door de Verenigde Staten. Dat zou een deel van een complot zijn, om Rusland de schuld te geven van de burgerdoden. Kiev zou „opzettelijk valse informatie” hebben verspreid. Zo sprak de Oekraïense president Zelenski „genocide” door het Russische leger. Maar Moskou ontkent alle betrokkenheid en zet de beschuldigingen weg als „de zoveelste provocatie”.

De beelden uit Boetsja en andere plekken rond de hoofdstad Kiev zorgden internationaal voor afschuw. De beelden uit Boetsja worden veel besproken onder de hashtag #PutinWarCrimes. Sommige doodgeschoten slachtoffers waren vastgebonden en konden geen kant op. De Oekraïense justitie gaat met internationale hulp autopsie op de honderden lichamen verrichten om bewijzen te verzamelen.

De stad Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne is voor 70 procent verwoest door Russische aanvallen. De burgemeester van de stad zei gisteren op televisie dat de gevolgen van die aanvallen heel ernstig zijn, vergelijkbaar met die in de steden Boetsja, Charkov en Marioepol.

‘Geconcentreerd kwaad heeft ons land bezocht’

De Oekraïense president Zelenski heeft gisteravond in een videoboodschap woedend gereageerd op de gebeurtenissen in Boetsja. „Geconcentreerd kwaad heeft ons land bezocht”, zei Zelenski. „De moordenaars, beulen, verkrachters en plunderaars die zichzelf een leger noemen. Ze verdienen alleen de dood na wat ze hebben gedaan.”

In Boetsja zijn volgens burgemeester Anatoli Fjodoroek al zeker 280 lijken aangetroffen. Het zou volgens de regering in Kiev gaan om burgers die door de Russische bezetters zouden zijn vermoord. Het is niet te verifiëren hoe de slachtoffers zijn omgekomen en of het allemaal burgers zijn geweest.

Oekraïne zegt dat het de lichamen van 410 burgers heeft geborgen in de buurt van hoofdstad Kiev sinds de recente terugtrekking van Russische troepen. „Dit is een hel die moet worden gedocumenteerd, zodat de beesten die hem hebben gecreëerd worden gestraft”, schreef de Oekraïense procureur-generaal Irina Venediktova op Facebook.

Forensische experts en andere specialisten zijn ter plaatse om de lichamen te inspecteren en onderzoeken te starten, voegde Venediktova toe. VN-chef Antonio Guterres riep gisteren op tot een onafhankelijk onderzoek naar de gemelde burgerdoden. „Het is essentieel dat een onafhankelijk onderzoek leidt tot effectieve verantwoording”, zei hij.

Dierenleed in asiel (let op: schokkende beelden)

Niet alleen burgers zijn omgekomen door de gruweldaden van het Russische leger, ook dieren zijn slachtoffer geworden. In de stad Borodyanka in Oekraïne zijn zo’n 300 honden om het leven gekomen in een asiel, omdat het Russische leger al het eten en water had meegenomen uit het gebouw en geen burgers binnenliet om de beestjes te helpen.

Er zijn ook mensen die in de ruïnes van steden en dorpjes in Oekraïne zoeken naar achtergelaten huisdieren. Zij nemen ze dan mee naar een veilige opvangplek.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Rusland lijkt zich terug te trekken uit noordoosten Oekraïne, geen sprake van bevrijding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zelenski reageert op gruwelijke beelden uit Boetsja, terwijl Rusland claimt dat ze ‘besteld’ zijn
Sluiten