Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 3 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Wereld reageert geschokt op gemelde oorlogsmisdaden in Oekraïne

De vondst van de vele burgerdoden in de Oekraïense plaats Boetsja leidt tot geschokte reacties van over de hele wereld. De regering van Oekraïne spreek van ‘opzettelijke massaslachting’ en eist zo snel mogelijk nieuwe sancties van de G7-landen.

Volgens buitenlandminister Dmitro Koeleba willen de Russen zoveel mogelijk Oekraïners ‘uit de weg ruimen’ en de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, spreekt van ‘volkerenmoord’. Maar niet alleen vanuit Oekraïne zelf komen er geschokte reacties. Zo wil de voorzitter van de Europese raad, Charles Michel, dat er snel meer sancties komen na de „gruwelen die de Russische bezetters pleegden in Boetsja”. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Lizz Truss heeft laten weten dat ze wil dat Boetsja als een oorlogsmisdaad wordt onderzocht.

Oorlogsmisdaden op meerdere plekken in Oekraïne

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft „verscheidene gevallen van schendingen van het oorlogsrecht door Russische strijdkrachten” vastgesteld. Zo zouden vijf mannen op 4 maart geëxecuteerd zijn op straat. Naast Boetsja maakt de organisatie ook melding van mogelijke oorlogsmisdaden door Russische militairen op andere plekken in Oekraïne. Er wordt gesproken over executies, verkrachtingen en diefstal. „De gevallen die we hebben gedocumenteerd, komen neer op onuitspreekbare, opzettelijke wreedheid en geweld tegen Oekraïense burgers”, zei de regionale directeur Hugh Williamson.

Robert Habeck, de Duitse vicekanselier en minister van Economische Zaken, spreekt van een ‘verschrikkelijke oorlogsmisdaad’. Ook hij roept op tot nieuwe EU-sancties tegen Rusland. „Deze verschrikkelijke oorlogsmisdaad kan niet onbeantwoord blijven. Ik denk dat het nodig is om de sancties aan te scherpen. Dat is wat we aan het voorbereiden zijn met onze EU-partners.”

Meer dan 300 mensen om het leven gebracht

Volgens de burgemeester van Boetsja zijn er meer dan 300 inwoners om het leven gebracht. Dat getal is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd, maar op beelden uit de Oekraïense plaats is wel te zien dat de straten vol liggen met lijken van omgekomen burgers. Volgens de autoriteiten van Oekraïne zijn de mensen vlak voor de Russen zich uit het gebied terugtrokken, geëxecuteerd. Rusland heeft nog niet op alle beschuldiging gereageerd.

Van ‘een eer’ tot ‘een schande’: verdeelde reacties op toespraak Zelenski

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wereld reageert geschokt op gemelde oorlogsmisdaden in Oekraïne
Sluiten