Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Rusland lijkt zich terug te trekken uit noordoosten Oekraïne, geen sprake van bevrijding

De Russen zijn begonnen met zich terug te trekken uit de Soemi-regio in het noordoosten van Oekraïne. Bevrijd is de regio nog niet, zegt Dmitri Zjivitski, het Oekraïense hoofd van het regionale bestuur tegen persbureau UNIAN.

Lokale autoriteiten melden dat Rusland zich aan het terugtrekken is uit het gebied. In de afgelopen weken zijn er veel Russische troepen in de regio gezien. Zjivitski laat weten dat er aanvallen op burgers zijn uitgevoerd.

Aanvallen op steden

Russische militaire voertuigen zouden via een corridor vanuit Kiev en Tsjernihiv terug naar Rusland zijn gebracht. In het gebied zouden inmiddels veel vernielde Russische tanks en ander kapot militair materieel te zien zijn, zegt hij.

De stad Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne is voor 70 procent verwoest door aanvallen. De burgemeester van de stad zei gisteren op televisie dat de gevolgen van die aanvallen heel ernstig zijn, vergelijkbaar met die in de steden Boetsja, Charkov en Marioepol.

In Tsjernihiv staan meerdere middeleeuwse kerken en kloosters. Recent werd bij UNESCO nog de status van werelderfgoed aangevraagd, die nog niet is toegekend. Voor de oorlog uitbrak woonden er zo’n 285.000 mensen in de stad, net iets meer dan in Eindhoven.

Oekraïne provoceert volgens Rusland

Ondertussen wil Rusland dat de Veiligheidsraad van de VN vandaag bijeenkomt. Ze moeten volgens het land de ‘provocatie door Oekraïense radicalen’ in de stad Boetsja bespreken.

Verschillende Oekraïense functionarissen, onder wie president Volodomir Zelenski, hebben Russische troepen beschuldigd van het doden van burgers in deze voorstad van Kiev. Beelden van op straat liggende lijken van burgers zijn inmiddels de hele wereld overgegaan.

„In het licht van de flagrante provocatie door Oekraïense radicalen in Boetsja heeft Rusland geëist dat een vergadering van de VN-Veiligheidsraad wordt bijeengeroepen”, schreef Dmitri Polanski van de Russische VN-missie op Telegram.

Kinderen naar school

In Nederland begint het leven van gevluchte Oekraïners op gang te komen. Honderden kinderen krijgen vanaf vandaag op tijdelijke scholen les. In elk geval tot de zomer krijgen leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs les.

Naast reguliere onderwijsonderwerpen, krijgen leerlingen ook mentale hulp, bijvoorbeeld bij het verwerken van trauma’s.

Wereld reageert geschokt op gemelde oorlogsmisdaden in Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.