Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 3 apr 2022

Burgemeester Oekraïense plaats Boetsja: ‘Straten zijn bezaaid met lijken’

Nu het Russische leger zich terugtrekt uit de gebieden rond Kiev, wordt steeds duidelijker dat zich een drama heeft voltrokken in Boetsja, een voorstad van de hoofdstad van Oekraïne. Gisteren kwamen de eerste beelden van vele doden op straat naar buiten.

Volgens burgemeester Anatoliy zijn er in totaal meer dan 300 mensen om het leven gebracht. Op beelden is te zien dat de slachtoffers geen uniform dragen, maar vaak boodschappentassen vasthouden of naast een fiets liggen.

Twintig lijken in één straat

Journalisten van persbureau AFP telden gisteren zeker twintig lijken in één straat. De handen van één van de dode mannen, die allemaal burgerkleding droegen, waren vastgebonden. Hoe lang de slachtoffers al op straat liggen, is niet duidelijk. Volgens de autoriteiten in Oekraïne zijn ze vlak voor de Russen zich terugtrokken geëxecuteerd.

Vlakbij een ander dorp in de omgeving van Kiev is de Oekraïense fotograaf en documentairemaker Maks Levin dood teruggevonden. Dat maakte het Openbaar Ministerie van Oekraïne gisteren bekend. Hij werd al sinds half maart vermist. Volgens de journalistieke organisatie Reporters without Borders (RSF) droeg hij een jas met het opschrift ‘Press’ en was hij ongewapend.

Russische leger focust op oosten en zuiden Oekraïne

De strategie van Rusland de afgelopen weken was om Kiev te omsingelen en uiteindelijk binnen te trekken via de voorsteden, één van die steden was Boetsja. Inmiddels is die strategie veranderd en verplaatst het Russische leger zich naar het zuiden en oosten. Dertig steden en dorpen rond de hoofdstad van Oekraïne zou al zijn heroverd op het Russische leger.  Maar de Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt het Russische leger ervan mijnen neer te leggen. Dat zou volgens hem gebeuren tijdens de terugtrekking van de soldaten uit het noorden van het land.

Zelenski deed die aantijging gisteren in een videoboodschap. „Ze leggen ze overal. Bij huizen, bij apparatuur en zelfs bij de lichamen van dode mensen. In het noorden van ons land vertrekken de indringers. Het gaat langzaam, maar het is merkbaar. Op sommige plaatsen worden ze er met gevechten uitgeschopt. Elders verlaten ze zelf de stellingen”, zei hij.

Eerste troepen weg uit Oekraïne, maar ook felle waarschuwing aan Russische ‘verraders’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgemeester Oekraïense plaats Boetsja: ‘Straten zijn bezaaid met lijken’
Sluiten