Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

100.000 Oekraïense vluchtelingen in 24 uur, Tsjechië heeft geen plek meer

Meer dan 100.000 mensen zijn in de afgelopen 24 uur uit Oekraïne gevlucht. In totaal hebben sinds de Russische inval 3.169.897 Oekraïners hun thuisland verlaten, laat UNHCR vandaag weten. Tsjechië heeft inmiddels geen plek meer voor nog meer vluchtelingen.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zijn nog eens 2 miljoen mensen binnen Oekraïne op de vlucht voor het oorlogsgeweld. De UNHCR houdt er rekening mee dat een groot deel van hen eveneens zal proberen het land te verlaten. Volgens een voorzichtige schatting kan het aantal Oekraïense vluchtelingen oplopen tot meer dan 4 miljoen.

Oekraïense vluchtelingen

De meeste mensen proberen de grens met Polen over te steken. Daar zijn inmiddels bijna 2 miljoen vluchtelingen binnengekomen. Roemenië heeft al bijna een half miljoen mensen opgevangen, Moldavië zo’n 350.000. Ook zijn 168.858 mensen uit vooral het oosten van Oekraïne naar Rusland gevlucht.

De Internationale Organisatie voor Migratie meldt dat sinds het uitbreken van de oorlog 162.000 burgers van andere landen Oekraïne hebben verlaten.

Tsjechië heeft geen plek meer

In sommige landen begint het opnemen van de Oekraïense vluchtelingen zijn tol te eisen. Zo heeft de Tsjechische premier Petr Fiala aangegeven dat zijn circa 270.000 Oekraïense vluchtelingen in het land kunnen opvangen en dat het land er niet veel meer kan opnemen. „We moeten ons realiseren dat we de grens bereiken van wat we zonder enorme problemen kunnen opnemen”, zei Fiala, doelend op de stroom vluchtelingen.

Het Tsjechische parlement heeft een wet aangenomen waarmee armlastige vluchtelingen 200 euro per maand krijgen. Mensen die Oekraïense vluchtelingen in huis nemen krijgen 120 euro per vluchteling per maand.

Vluchtroutes in Kiev en Charkov

Ondertussen doen de Oekraïense autoriteiten vandaag nieuwe pogingen om burgers te evacueren uit een aantal belegerde steden. Vicepremier Irina Veresjtsjoek meldt dat met Rusland afspraken zijn gemaakt voor negen humanitaire corridors.

De vluchtroutes worden geopend in de regio’s Kiev en Charkov. Ook wordt geprobeerd inwoners van Marioepol te evacueren naar de stad Zaporizja. Er gaan bussen en een tankwagen met brandstof voor auto’s die kant op. Eerder verlieten duizenden auto’s via vluchtroutes de zwaar getroffen havenstad.

President Volodimir Zelenski zei dat de evacuatie van burgers uit Marioepol woensdag moeizaam verliep omdat Russische troepen zich niet aan het staakt-het-vuren hielden. Meer dan zesduizend inwoners konden de door Russische troepen omsingelde stad verlaten.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Staakt-het-vuren in Oekraïense steden van start om deze reden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
100.000 Oekraïense vluchtelingen in 24 uur, Tsjechië heeft geen plek meer
Sluiten