Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

2,5 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne: ‘Voor nu genoeg plek, maar veel meer nodig’

Al ruim 2,5 miljoen Oekraïners hebben hun thuisland moeten ontvluchten vanwege de Russische invasie, melden de Verenigde Naties. Gisteren stond de teller van het aantal vluchtelingen nog op ruim 2,3 miljoen.

116.000 van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn afkomstig uit een derdewereldland, zegt woordvoerder Paul Dillon van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN op Twitter. Een deel van hen is door de VN-organisatie geholpen terug te keren naar het thuisland.

Ondertussen blijft het geweld in het Oost-Europese land doorgaan en blijven mensen dus gedwongen om te vluchten. Zij verlaten Oekraïne niet allemaal, volgens de VN zijn 1,85 miljoen mensen binnen hun eigen land op de vlucht.

‘Veel meer plekken nodig voor vluchtelingen uit Oekraïne’

Ook Nederland zal een aantal vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Op dit moment zijn er genoeg plekken, maar er zijn er nog veel meer nodig. 3200 van de 8000 beschikbare plekken zijn op dit moment ‘bezet’. De staatssecretaris van Asiel, Eric van der Burg, zegt dat Nederland wel „echt veel meer plekken moet gaan klaarzetten, want er gaan veel meer mensen komen”.

Dat de stroom van vluchtelingen richting het westen „blijft toenemen”, ziet ook het kabinet. „Polen en de andere buurlanden zitten inmiddels ook wel aan de grenzen van wat mogelijk is”, aldus Van der Burg. Hij heeft in Europees verband „heel veel contact” met die landen, en krijgt daar te horen dat ze de toeloop van vluchtelingen nog aankunnen. De mensen die doorreizen richting Duitsland en Nederland doen dat op eigen initiatief, en hun aantal zal verder toenemen.

Gisteravond schoof bij Jinek ook een Nederlands gezin aan, dat een Oekraïense moeder, haar zoon en de opa van het gezin in huis heeft genomen. Presentatrice Eva Jinek hield het niet droog.

50.000 opvangplekken, mogelijk in hotels en op cruiseboten

Volgens de staatssecretaris is het „heel erg fijn” dat gemeenten tijdelijke opvang realiseren in bijvoorbeeld sporthallen. Wel moeten gemeenten ook zoeken naar betere oplossingen. „Er wordt gekeken naar riviercruiseboten die op dit moment vrijstaan, er wordt gekeken naar hotels die leegstaan. Er wordt gekeken naar kantoorpanden die kunnen worden omgebouwd voor tijdelijke huisvesting.” Uiteindelijk is het doel om zeker 50.000 opvangplekken te realiseren.

Sinds woensdagavond is er een centraal informatienummer waar gemeenten en hulpverleners dag en nacht mee kunnen bellen als ze op zoek zijn naar een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen. Gemeenten maken daar volgens Van der Burg gebruik van, al heeft hij geen cijfers over het aantal hulpverzoeken. Het kabinet spreekt vandaag in de ministerraad over verdere ondersteuning voor de vluchtelingen, bijvoorbeeld door ze leefgeld te geven.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Novavax-vaccin vanaf maandag verkrijgbaar; dit is hoe het anders werkt dan andere vaccins

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
2,5 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne: ‘Voor nu genoeg plek, maar veel meer nodig’
Sluiten