Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Staakt-het-vuren in Oekraïense steden van start om deze reden

Rusland stelt om 08.00 uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren in bij Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol, om burgers de kans te geven de Oekraïense steden te verlaten. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie volgens persbureau Interfax.

Deze zogenoemde humanitaire corridors worden opgezet op persoonlijk verzoek van de Franse president Emmanuel Macron en vanwege de huidige situatie in die steden, aldus het ministerie.

Oekraïense steden

Het Russische staatspersbureau RIA heeft plattegronden gepubliceerd waarop te zien is dat de corridors vanuit Kiev naar Belarus lopen. Vanuit Charkov zouden burgers alleen naar Rusland kunnen vluchten, terwijl de routes bij Soemi en Marioepol ook naar Oekraïense steden leiden. Burgers kunnen ook via de lucht uit Kiev geëvacueerd worden, meldt het ministerie van Defensie. Volgens het ministerie worden drones ingezet om de evacuaties te monitoren „zodat pogingen van de Oekraïense kant om Rusland en de rest van de beschaafde wereld te misleiden geen zin hebben”.

Zowel zaterdag als zondag kwamen Oekraïne en Rusland een soortgelijke corridor overeen bij Marioepol. Maar op beide dagen werd de evacuatie van burgers uit de belegerde stad gestaakt vanwege geweld. Beide kampen beschuldigen elkaar van het verbreken van het bestand.

Vluchtelingen

Het is onduidelijk hoeveel mensen de stad hebben kunnen ontvluchten. Pro-Russische rebellen die samen met de Russische strijdkrachten Marioepol omsingelen, maakten gisteren melding van driehonderd mensen. Die zouden Marioepol aan de oostkant hebben verlaten onder bescherming van de rebellen. Oekraïense ‘nationalisten’ zouden de burgers willen beletten te vertrekken.

Volgens de Verenigde Naties zijn er de afgelopen tien dagen in totaal ruim 1,5 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Het merendeel van de groep bestaat uit Oekraïners. Er zijn echter ook vluchtelingen uit onder meer Oezbekistan, Belarus, India, Nigeria, Algerije, Marokko en de Verenigde Staten.

In Nederland bieden duizenden mensen onderdak aan vluchtelingen via inititatieven als Onderdak Oekraïne en RoomforUkraine. Via het platform voor huizenruil HomeExchange zijn honderden accommodaties beschikbaar gesteld voor Oekraïners, waaronder ook een aantal in Nederland. Ook meldden zich duizenden Nederlanders bij Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 vluchtelingen met een verblijfstatus koppelt aan Nederlandse gastgezinnen.

VN: 1 miljoen Oekraïners op de vlucht, meesten naar Polen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.