Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 20 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïense minister over Russisch oorlogsgeweld: genocide

Genocide, dat is wat er in Oekraïne plaatsvindt op het moment, zegt de Oekraïense minister voor Europese en Euro-Atlantische Integratie. Volgens Olga Stefanisjina, tevens vicepremier, kan er geen twijfel over bestaan: het Russisch oorlogsgeweld in haar land komt ontegenzeggelijk neer op volkerenmoord. Dat zei ze vandaag in een interview met de Britse zender SkyNews.

De Britse zender vroeg haar of ze gelooft dat de invasietroepen zich schuldig maken aan genocide. Het antwoord van de minister is duidelijk: „Dat is geen vraag, dat is simpelweg de realiteit waarmee we allemaal te maken hebben”. Ze voegde er nog aan toe dat het Openbaar Ministerie inmiddels al 2000 onderzoeken heeft lopen tegen Russische militairen. Dat is wegens vrijwel het hele scala van mogelijke oorlogsmisdaden, waaronder verkrachting en moord. Ook een Oekraïense vluchteling die onderdak kreeg van een Poolse man, werd verkracht. De man had haar in de val gelokt door te zeggen dat hij vluchtelingen wilde helpen.

Onze staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Brug zei dat er bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen risico’s ontstaan. Die zijn volgens hem „niet volledig uit te sluiten”. Het gaat dan om de veiligheid van de vluchtelingen zelf.

‘Genocide in Oekraïne’

Stefanisjina vertelde „gruwelijke verhalen” te hebben gehoord over de wreedheden tegen met name vrouwen in Oekraïne. „Iedere soldaat die zo iets op zijn geweten heeft, zal daarvoor verantwoordelijk worden gesteld.” Over de situatie in Oekraïne is ze pessimistisch. „Het wordt met de dag erger. Het aantal slachtoffers onder burgers is veel groter dan in het Oekraïense leger”.

Over de reactie van haar landgenoten toonde ze zich echter optimistisch. „Het is absolute noodzaak dat niemand gewend raakt aan de oorlog. We staan rechtop, we verzetten ons en we zullen sterker worden. Oekraïne biedt net zolang weerstand als nodig is om ervoor te zorgen dat er geen terreur, geen genocide meer plaats heeft in het land in de 21ste eeuw.”

Deportaties uit Marioepol

Daarnaast zouden er illegale deportaties plaatsvinden. Daar beschuldigt de gemeenteraad van de Oekraïense havenstad Marioepol Rusland van. „De afgelopen week zijn enkele duizenden inwoners van Marioepol gedeporteerd naar Russische grondgebied”, meldde de raad in een verklaring op Telegram. Die claim is echter nog niet onafhankelijk bevestigd.

Russische persbureaus hebben eerder wel gemeld dat bussen de afgelopen dagen honderden mensen, die Moskou vluchtelingen noemt, hebben vervoerd uit de stad.

President Volodimir Zelenski zegt dat de belegering van de stad „een terreur is die we ons nog eeuwen zullen herinneren”. Volgens het Oekraïense staatshoofd zouden de Russen zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, zo zei hij in de nacht van zaterdag op zondag in een videoboodschap.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Protest op Museumplein voor vrijheid en vrijlating Willem Engel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.