Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Protest op Museumplein voor vrijheid en vrijlating Willem Engel

Willem Engel moet nog iets minder dan twee weken in de cel blijven, oordeelde een rechter afgelopen week. Maar daar zijn veel mensen het niet mee eens. Een deel van hen heeft zich nu verzameld op het Museumplein, waar ze de vrijlating van de VirusWaarheid-voorman eisen.

Er zijn een paar honderd demonstranten aanwezig op het plein in Amsterdam. Het gaat om een manifestatie van de actiegroep United We Stand Europe. Tussen de betogers zitten dus ook aanhangers van Willem Engel. Johan Derksen sneerde onlangs nog naar hem (en Thierry Baudet). Hij noemde Engel „een gevaarlijke wappie”.

Vanochtend wees burgemeester Femke Halsema, in overleg met politie en OM, het Museumplein en de omgeving aan als veiligheidsrisicogebied. De politie kan dan preventief fouilleren. Er zouden namelijk signalen zijn dat personen die zich willen aansluiten bij de demonstratie „uit zijn op ongeregeldheden en wapens meenemen”, aldus de gemeente op Twitter.

Protest op Museumplein

De manifestatie is volgens de actiegroep voor vrijheid, grondrechten, lichamelijke integriteit en gezondheid. De betogers, sommige in witte zorgkleding of in legeroutfits, wapperen met vlaggen uit allerlei landen en uiten onder meer kritiek op de coronavaccinaties.

Sommige demonstranten hebben borden bij zich met daarop een foto van Willem Engel en de tekst „vrijheid van meningsuiting”. Ook staat op het plein een tractor geparkeerd met daarop een groot bord met „Free Willem Engel”.

Willem Engel langer in de cel

Woensdagochtend pakte de politie Engel op, wegens opruiing. Hij zou lange tijd „opruiende coronagerelateerde berichten” op sociale media hebben geplaatst, aldus het Openbaar Ministerie. „Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet.”

Vrijdag kwam het besluit van de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam, om de 45-jarige voorman van Viruswaarheid twee weken langer in de cel te laten zitten. Het OM had de rechter-commissaris gevraagd Engel langer in voorarrest te houden, onder meer uit vrees dat hij opnieuw opruiende berichten op sociale media zou plaatsen „waardoor de gezondheid of veiligheid van personen in gevaar kan worden gebracht”.

Doodrijden carnavalsvierders waarschijnlijk geen terreurdaad: ‘Geen aanwijzingen voor’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Protest op Museumplein voor vrijheid en vrijlating Willem Engel
Sluiten